Μάρδας: Η επιλογή του Ιανουαρίου για τις εκλογές έγινε γιατί τον Φεβρουάριο δεν θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, η οποία μόλις ξεκίνησε.

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους στην Βουλή, δηλώνοντας επί της ουσίας ότι η επίσπευση του Ιανουαρίου για την διενέργεια των εκλογών έγινε διότι τον Φεβρουάριο δεν θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις. Και χαρακτήρισε λάθος την επιλογή να έχουμε προεκλογική περίοδο κατά τον μήνα Δεκέμβριο που όπως είπε «είναι η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς». Δήλωσε δε ότι αν οι εκλογές γίνονταν τον Φεβρουάριο υπήρχε ο κίνδυνος να μη πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. «Όταν παραλάβαμε η αποχωρούσα ηγεσία και αυτή που αναλάμβανε είχαν ένα χαρτί στα χέρια τους με τις χρηματοροές, που έδειχνε άνοιγμα 452 εκατ. ευρώ στις 24 Φλεβάρη . Όταν όμως η προηγούμενη κυβέρνηση έβλεπε ότι αυτό το άνοιγμα θα υπήρχε το Φλεβάρη, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, γιατί υπήρχε ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές το Φλεβάρη χωρίς να μπορούν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ο Δεκέμβρης έπρεπε να είχε αποφευχθεί, ήταν μεγάλο λάθος», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας.

Ο προκάτοχός του επί κυβερνήσεως Σαμαρά, Χρ. Σταϊκούρας, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το «άνοιγμα» που επικαλέστηκε ο κ. Μάρδας. Ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή δεν έκλεισε εγκαίρως συμφωνία με τους δανειστές για να εισρεύσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ταμειακό πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ. «Οι εκτιμήσεις ήταν πως αν η χώρα δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μέχρι τον Φεβρουάριο, η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό, γι’ αυτό και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη συμφωνία εντός διμήνου, για να εισρεύσει η δόση των 7,2 δις».

Απαντώντας ο κ. Μάρδας του είπε στον βουλευτή της ΝΔ ότι «εσείς επιθυμούσατε να γίνει ο χρόνος των εκλογών τότε, ήταν δική σας επιλογή και δεν ήταν ο σωστός». Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μάρδας τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου είναι 12,720 δισ. ευρώ, οι δαπάνες 13,168 δισ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα 1,541 δισ., και τα έσοδα του 2015 για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 16,136 δισ. ευρώ.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, προειδοποιεί για επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά και παραθέτει στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, την εκροή καταθέσεων, την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών κ.λπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk