Το δίκιο του εργάτη

Σήμερα έχουν στάση εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λίγες ώρες χωρίς μετρό, χωρίς τρόλεϊ και τραμ. Κύριοι οδηγοί, λάθος στρατηγική διαλέξατε.

Το δίκιο του εργάτη | tovima.gr

Σήμερα έχουν στάση εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λίγες ώρες χωρίς μετρό, χωρίς τρόλεϊ και τραμ. Κύριοι οδηγοί, λάθος στρατηγική διαλέξατε. Την επόμενη φορά που θα διεκδικήσετε κάτι, πάρτε για σύμβουλο την Νάντια Βαλαβάνη, την Ρένα Δούρου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Νίκο Βούτση. Εκείνοι ξέρουν από αγώνες, εκείνοι συνεχάρησαν χθες τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίες πέτυχαν αυτό που ήθελαν μετά αγώνες 571 ημερών. Με μια στάση εργασίας προκοπή δεν γίνεται.

Κύριοι οδηγοί να πούμε στον κόσμο ποια είναι τα αιτήματά σας. Θέλετε μείωση της τιμής του εισιτηρίου, προσλήψεις προσωπικού, αγορά ανταλλακτικών και ελαστικών, δωρεάν μετακίνηση ανέργων. Εχετε δηλαδή και εργασιακά και κοινωνικά αιτήματα. Τούτο δεν έχει σημασία. Τα δίκαια αιτήματα δεν οδηγούν σε δικαίωση του αγώνα. Ο αγώνας πρέπει να είναι εντυπωσιακός κι επίμονος.

Θα υπήρχαν αποτελέσματα, δηλαδή θα είχε συγκινηθεί η κυβέρνηση, εάν τα τρόλεϊ έβγαιναν όλα στο δρόμο κι έκλειναν για ένα μήνα κεντρικές αρτηρίες. Εάν δηλαδή γινόταν απροσπέλαστο το κέντρο και όλος ο κόσμος συζητούσε για τον αποκλεισμό. Θα υπήρχαν αποτελέσματα εάν το μετρό και το τραμ σταματούσαν να κυκλοφορούν για κάμποσες εβδομάδες και οι εργαζόμενοι γίνονταν με αυτόν τον τρόπο «σύμβολα της αντίστασης κατά των Μνημονίων» (ο χαρακτηρισμός από τον Γιάνη με το ένα νι για τις καθαρίστριες).

Κύριοι καθηγητές, σειρά σας να πάρετε τη σκυτάλη και να γίνετε σύμβολα αντίστασης. Ακούστε τους υπουργούς, ακούστε πώς εξυμνούν το κίνημα των υπαλλήλων που πεισμώνουν κι αντιστέκονται στο σύστημα. Τώρα είναι η στιγμή, να κάνετε αυτό που προγραμματίζατε πέρσι αλλά δεν είχατε τα κότσια. Απεργία στις εξετάσεις. Αυτό είναι συνδικαλισμός, αυτό είναι πίεση, αυτό είναι αγώνας. Κλείστε τα σχολεία, μην γίνουν πανελλαδικές ώστε να μην υπάρχουν φοιτητές του χρόνου στο πρώτο έτος των πανεπιστημίων.

Θα έχετε στήριξη κύριοι καθηγητές. Θα έρθουν υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών. Θα έρθουν αυτοί που ήταν στο πλευρό σας και σας οργάνωναν όσο ήταν αντιπολίτευση. Τα αιτήματα είναι δίκαια (επιστροφή στους καλούς μισθούς, προσλήψεις και τα λοιπά για το καλό της εκπαίδευσης). Κλείστε τα σχολεία για ένα χρόνο, για το καλό του κλάδου. Αλλιώς δεν σας ακούει κανείς. Πρέπει να γίνετε εμφανείς. Ο αγώνας θέλει μάρκετινγκ. Θέλει εικόνες. Το κόκκινο πλαστικό γάντι των καθαριστριών ήταν εντυπωσιακό και διακριτό, σαν το σφυρί ή το δρεπάνι.

Τα ίδια ισχύουν σε όλα τα επαγγέλματα. Ο αγώνας πρέπει να είναι μακράς διάρκειας και ενοχλητικός. Τα αποτελέσματα τα έχουμε δει στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης με τη Pirelli στην Πάτρα, κατόπιν στη χαλυβουργία Ασπροπύργου, πιο πρόσφατα στα εργοστάσια της Coca Cola. Ο αγώνας είναι μακρύς, ο ιδιώτης πτωχεύει και κλείνει το μαγαζί. Αυτό βεβαίως που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι το κράτος είναι κι αυτό ένα μαγαζί. Κινδυνεύει και αυτό με λουκέτο, δηλαδή με πτώχευση.

Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι – με επίγνωση των επακόλουθων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk