Το χρώμα του δέρματος δεν κάνει την διαφορά

Την ισότητα των ανθρώπων μέσα από την ποικιλία των χρωμάτων του ανθρώπινου δέρματος αναδεικνύει το φωτογραφικό έργο της Βραζιλιάνας καλλιτέχνιδος Αντζέλικα Ντας, που φέρει τον τίτλο «Humanae».

Την ισότητα των ανθρώπων μέσα από την ποικιλία των χρωμάτων του ανθρώπινου δέρματος αναδεικνύει το φωτογραφικό έργο της Βραζιλιάνας καλλιτέχνιδος Αντζέλικα Ντας, που φέρει τον τίτλο «Humanae».
Το έργο αποτελείται από τα πορτραίτα χιλιάδων εθελοντών που στάθηκαν για να φωτογραφηθούν μπροστά σε ένα φόντο που ταυτιζόταν με το χρώμα του δέρματος τους. Οι εθελοντές ξεπέρασαν τους δύο χιλιάδες σε αριθμό, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκειών και τάξεων και δεν επιλέχθηκαν από την Ντας, αλλά συμμετείχαν με την θέλησή τους, επικοινωνώντας αρχικά μαζί της μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Η Ντας πήρε δείγμα του κάθε διαφορετικού χρώματος δέρματος από μια μικροσκοπική περιοχή του προσώπου του κάθε εθελοντή και χρησιμοποίησε την χρωματική κωδικοποίηση Παντόν (Pantone) ώστε να δώσει έμφαση στα πραγματικά χρώματα του προσώπου και όχι «στα ψεύτικα κόκκινα και κίτρινα, άσπρα και μαύρα», όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά.
Αποκαλεί το έργο της «χρωματική καταγραφή» της ανθρωπότητας και στις εκθέσεις των φωτογραφιών που διοργανώνονται ανά τον κόσμο, αφήνει το κοινό να καταλάβει από μόνο του την σημασία του εγχειρήματος, χωρίς την δική της παρέμβαση.
Η χρωματική καταγραφή βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη καθώς η Ντας επιθυμεί να αποτυπώσει όσα περισσότερα χρώματα δέρματος γίνεται. Επιδίωξή της «να τονίσω την συνέχεια στις αποχρώσεις που μας οδηγούν περισσότερο στην ισότητα, παρά στην διαφορετικότητα. Ο τελικός στόχος είναι να προκαλέσω συζητήσεις στο διαδίκτυο γύρω από το θέμα της εθνικής ταυτότητας».
Η Αντζέλικα Ντας γεννήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και τώρα ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στην Ισπανία και καλές τέχνες στην Βραζιλία. Έχει διακριθεί από το περιοδικό «Time» ως μία από τους εννιά βραζιλιάνους φωτογράφους που πρέπει να ακολουθήσεις.
Το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης Παντόν (Pantone) εφευρέθηκε το 1963 από τον Λώρενς Χέρμπερτ και ουσιαστικά είναι τα χρώματα σε μορφή «βεντάλιας», ώστε να υπάρχει η ακριβής αναπαραγωγή συγκεκριμένων αποχρώσεων.
.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk