Κάνες, Γιάννης Ζουμπουλάκης
για πρώτη φορά στην Ιστορία της διοργάνωσης ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα, την Εμανουέλ Μπερκό πρόκειται να σημάνει την έναρξη. Μεγάλη τιμή για την Μπερκό, φυσικά, αν και η Κατρίν Ντενέβ που πρωταγωνιστεί στην ταινία που τιτλοφορείται «La tete haute» (ελεύθερη μετάφραση «Στο ύψος του») δίπλα στους Μπενουά Μαζιμέλ, Σαρά Φορεστιέρ και Ροντ Παραντό, είναι φυσικά συνηθισμένη σε κάτι τέτοιες τελετές.
Ο Παραντό πάντως, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που αναφέρεται στην δύσκολη μετάβαση ενός παιδιού στην εφηβεία. «Η ταινία είναι μια ξεκάθαρη αντανάκλαση της επιθυμίας μας να δούμε το φεστιβάλ να αρχίζει με κάτι διαφορετικό_ τολμηρό και συγχρόνως συγκινητικό» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ των Κανών Τιερί Φρεμό. «Η ταινία της Εμανουέλ Μπερκό κάνει σημαντικά σχόλια πάνω στην σύγχρονη κοινωνία μας διατηρώντας το πλαίσιο του μοντέρνου σινεμά.»
Μεγάλο όμως και το ελληνικό ενδιαφέρον για την εφετινή διοργάνωση αφού 17 χρόνια μετά την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ταινία Ελληνα σκηνοθέτη συμμετέχει εντός διαγωνισμού. Η προβολή του «The lobster» («Ο αστακός») του Γιώργου Λάνθιμου θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 22.30, ενώ η συνέντευξη Τύπου που ο σκηνοθέτης θα παραχωρήσει μαζί με τους ηθοποιπύς του Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάιζ, Αγγελική Παπούλια, Λεά Σεντού κ.α. είναι προγραμματισμένη για την ίδια μέρα στις 11.30 το πρωί.
Στην θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής εφέτος, κάθονται δυο΄αδέλφια που έχουν περάσει όλη τους την ζωή γυρίζοντας μαζί της ταινίες τους: οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κόεν ,κάτοιχοι του Χρυσού Φοίνικα 1991 με το «Μπάρτον Φινκ».