Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν την Τρίτη οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στο επίκεντρο Ουκρανία, Υεμένη, Συρία και Ιράν. Η διπλωματική πηγή χαρακτηρίζει σημαντική την επίσκεψη, αλλά προσθέτει ότι η Μόσχα δεν αναμένει σημαντική πρόοδο.

«Ελπίζουμε ότι [ο Τζον Κέρι] θα κομίσει κάτι νέο, κάποια νέα προοπτική ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις» δήλωσε η ίδια διπλωματική πηγή στο RIA.

Η επίσκεψη Κέρι στο Σότσι ακολουθεί τη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Άνγκελα Μέρκελ την επομένη των εορτασμών στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης -από τις οποίες απείχαν ηγέτες της Δύσης εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «εξακολουθεί να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», παρότι τέθηκε επισήμως σε ισχύ εκεχειρία στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τις συμφωνίες Μινσκ.

«Καθημερινά λαμβάνουμε αναφορές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ] που εξηγούν με αντικειμενικό τρόπο γιατί δεν γίνεται σεβαστή η κατάπαυση του πυρός» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μία πλευρά σέβεται 100% τους όρους της συμφωνίας [για την κατάπαυση του πυρός] και η άλλη δεν τους σέβεται» διευκρίνισε για να προσθέσει: «Είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Ελπίζαμε ότι θα επιτυγχάνετο μια κατάπαυση του πυρός. Όμως δυστυχώς αυτό δεν συνέβη».

«Παρόλες τις δυσκολίες, η ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε στο Μινσκ προχωρεί (…) και η κατάσταση έχει γίνει πιο ήρεμη» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος.