Κάνοντας χώρο για το μωρό

Την εντυπωσιακή σωματική «μετάλλαξη» της γυναίκας που συνοδεύει μια εγκυμοσύνη αποκαλύπτουν μέσα από ένα animation οι ειδικοί του Μουσείου Επιστήμης και Βιομηχανίας του Σικάγο στις ΗΠΑ.

Την εντυπωσιακή σωματική «μετάλλαξη» της γυναίκας που συνοδεύει μια εγκυμοσύνη αποκαλύπτουν μέσα από ένα animation οι ειδικοί του Μουσείου Επιστήμης και Βιομηχανίας του Σικάγο στις ΗΠΑ.
Η κινούμενη παράσταση παρουσιάζει το μεγαλείο της φύσης ακολουθώντας τη μετακίνηση των εσωτερικών οργάνων της εγκύου προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για το έμβρυο. Από τη στιγμή της σύλληψης ως τη στιγμή της γέννησης το σώμα της γυναίκας αλλάζει διαρκώς, τα όργανά της συμπιέζονται και η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα.


To διαδραστικό «εργαλείο» του αμερικανικού μουσείου επιτρέπει στον χρήστη να περιηγείται στις εβδομάδες της κύησης, να αντλεί πολύτιμες πληφοροφορίες γύρω από το κάθε στάδιο και να παρατηρεί τις εσωτερικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας


Το «θαύμα» της φύσης

Το εντυπωσιακό διαδραστικό «εργαλείο» που δημιούργησαν οι ειδικοί του μουσείου αποκαλύπτει τις αλλαγές που επέρχονται στον οργανισμό της εγκύου κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων, μιας περιόδου σχεδόν 40 εβδομάδων. Το animation παρουσιάζει μεταξύ άλλων και τις ορμονικές αλλαγές που καταγράφονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του οργανισμού οδηγώντας σε ναυτίες, όρεξη για παράξενες γεύσεις και έντονη εξάντληση.
Σε αυτό το σημείο το μικροσκοπικό «φασολάκι» αρχίζει να αναπτύσσεται, σχηματίζονται ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη και η καρδιά. Στις τέσσερις εβδομάδες το μήκος του εμβρύου δεν ξεπερνάει τα 2,5 εκατοστά. Στις οκτώ εβδομάδες αρχίζει να σχηματίζεται το έμβρυο. Τα κυριότερα όργανα αρχίζουν να αναπτύσσονται και η καρδιά αρχίζει να χτυπάει. Παράλληλα τα χέρια και τα πόδια παίρνουν μορφή και οι εκφράσεις του προσώπου αρχίζουν να αναπτύσσονται.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, δηλαδή περίπου στις 12 εβδομάδες, η ανακοίνωση του φύλου είναι πλέον εφικτή. Σε αυτή τη φάση σχηματίζονται τα μάτια και αποκτούν βλέφαρα, τα νεύρα και οι μύες αρχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το έμβρυο πλέον κοιμάται και ξυπνάει, ενώ μπορεί να ανοιγοκλείσει το στόμα του και να δημιουργήσει γροθιά.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου η αλλαγή στο σώμα της γυναίκας είναι πλέον εμφανής καθώς η κοιλίτσα αρχίζει να φαίνεται.
Στις 20 εβδομάδες το έμβρυο είναι πιο «δραστήριο» καθώς κινείται και κλωτσάει περισσότερο. Το βάρος του αγγίζει τα 255 γραμμ. και το μήκος του τα 15 εκ., ενώ είναι σε θέση να καταπίνει και να ακούει.
Τέσσερις εβδομάδες αργότερα σχηματίζονται τα δαχτυλικά αποτυπώματα, τα μαλλιά αρχίζουν να μεγαλώνουν και στο σώμα της μητέρας γίνεται «πόλεμος». Το ήπαρ και το στομάχι της αρχίζουν να πιέζονται σημαντικά και η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα.
Η γέννηση της ζωής

Στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, η μητέρα δέχεται πραγματική πίεση… εκ των έσω. Το έμβρυο πλέον έχει μεγαλώσει, κινείται περισσότερο και τα όργανά της πιέζονται σε σημείο που η ίδια βιώνει δυσφορία, καούρες, δυσκολίες κατά τον ύπνο, έχει συχνοουρία κ.ά.
Στις 37 εβδομάδες πλέον τα όργανα του εμβρύου μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Μόλις το μωρό γεννηθεί, τα όργανα της μητέρας επανέρχονται και πάλι στη φυσιολογική τους θέση.

HeliosPlus

Science
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk