Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εισέρχεται σε μια «κρίσιμη φάση», εκτιμά ο Reinhard Cluse και η ομάδα των οικονομολόγων της UBS σε μία εκτενή ανάλυση της ελβετικής τράπεζας με τον τίτλο «The road ahead for Greece and the Eurozone», στην οποία σκιαγραφούνται τέσσερα σενάρια για το μέλλον της χώρας.
Στο πρώτο και βασικό σενάριο, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία και η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη, ενώ στο δεύτερο η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, αλλά ένα Grexit αποφεύγεται χάρη σε μια καθυστερημένη συμφωνία.
Στο τρίτο σενάριο, οι συνομιλίες καταρρέουν, η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία, η ΕΚΤ διακόπτει την ρευστότητα με το Grexit να αποτελεί μία πραγματικότητα, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο σενάριο, η κυβέρνηση εκδίδει υποσχετικούς τίτλους- IOUs, που αποτελούν στην ουσία ένα παράλληλο νόμισμα, κάτι που μεσοπρόθεσμα οδηγεί επίσης σε χρεοκοπία και Grexit. Για τους οικονομολόγους της ελβετικής τράπεζας, η πίεση του χρόνου είναι ποια μεγάλη, αφού ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή πριν η Ελλάδα κληθεί τον Ιούλιο –Αύγουστο να καλύψει τις μεγάλες της υποχρεώσεις.
Από την πλευρά της η Moody΄s, εκτίμησε πως η αύξηση των κινδύνων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές και εταίρους της, αλλά και το γεγονός η πολιτική αβεβαιότητα αντικατοπτρίζεται στην επιδείνωση της οικονομίας θα μπορούσαν, να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, καθώς η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιη, ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας έχει αυξηθεί, την ώρα που οι εκροές καταθέσεων έχουν φτάσει στα 32 δισ. ευρώ (ή στο 18% του ΑΕΠ) στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2014 και Απριλίου του 2015, ενώ η ψήφιση από την Βουλή μίας ενδεχόμενης ενδιάμεσης συμφωνίας θα μπορούσε να δοκιμάσει την ισχύ της κυβέρνησης.