Βουλή: Φραστική επίθεση Λαγού κατά Λιάνας Κανέλλη

Φραστική επίθεση κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, εξαπέλυσε, σύμφωνα με καταγγελίες της ίδιας, ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α. Ι. Λαγός.

Φραστική επίθεση κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, εξαπέλυσε, σύμφωνα με καταγγελίες της ίδιας, ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α. Ι. Λαγός. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην Βουλή κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος την οποία ενημέρωνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος για την κατάσταση στις φυλακές.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής αναφέρθηκε ως υπόδικος στο θέμα της προφυλάκισής του και η κυρία Κανέλλη σχολίασε ότι «δεν είμαστε όλοι εδώ μέσα με την ιδιότητα του υποδίκου» και έφυγε από την αίθουσα. Ο κ. Λαγός, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών, την ακολούθησε, ενώ μαζί του βγήκαν και δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μανιός και Χρ. Σμίας. Ο βουλευτής της Χ.Α. φέρεται να της είπε: «Σε είδα σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής».

«Ναι, ήμουν», του απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Να δεις με τι μούτρα θα φύγεις», της είπε εκείνος και η κυρία Κανέλλη τον ρώτησε αν την απειλεί. «Ναι σε απειλώ, τι θα πεις, ότι σου έδωσα κανένα χαστούκι για να μου κάνεις κι εμένα μήνυση;», απάντησε ο κ. Λαγός και η κυρία Κανέλλη αποκρίθηκε ότι: «Μήνυση δεν έκανα ούτε στον Κασιδιάρη, θα κάνω σε εσένα;».

Για το φραστικό επεισόδιο ενημερώθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Βασιλική Κατριβάνου η οποία δήλωσε ότι για το γεγονός θα ενημερωθεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ τόνισε ότι «η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σημαντική για τη Δημοκρατία και δεν μπορούμε να δεχθούμε να μας απειλούν μέσα στη Βουλή μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είναι υπόδικοι απειλώντας μας». Πρόσθεσε δε ότι «είναι καίρια δίκη για τη Δημοκρατία και ενάντια στο νεοναζισμό και πρέπει να λάβει μέτρα το Κοινοβούλιο ενάντια σε τέτοιες απειλές».

Το θέμα έλαβε γενικότερες διαστάσεις καθώς η κυρία Κατριβάνου το έθεσε και στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου το ΚΚΕ ζήτησε να υπάρξει πολιτική καταδίκη της στάσης του βουλευτή της Χ.Α., πρόταση με την οποία συντάχθηκαν και άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ. Ωστόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, πρόταση με την οποία συντάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, η Πρόεδρος της Βουλής είπε όταν τέθηκε το θέμα της πολιτικής καταδίκης του χρυσαυγίτη βουλευτή, ότι «η Διάσκεψη των Προέδρων δεν είναι δικαστήριο» και ότι «αν θέλει η κυρία Κανέλλη να κάνει μήνυση», καθώς κανείς από τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου δεν ήταν εκεί για να ενημερώσει την Διάσκεψη για το τι πραγματικά διημείφθη. Η αντίδραση του εκπροσώπου του ΚΚΕ ήταν έντονη και ζήτησε να τεθεί η πρότασή του σε ψηφοφορία αλλιώς θα αποχωρήσει, όπως και έπραξε.

Διαψεύδει ο Λαγός

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγός χαρακτήρισε «ψευδέστατα», όσα κατήγγειλε η κυρία Κανέλλη και δήλωσε τα εξής: «Προκαλώ τον οποιονδήποτε να αποδειχτεί η αλήθεια. Ήμουν μέσα σε μια επιτροπή στην οποία προσπάθησε να μας επιτεθεί λεκτικά και εν συνεχεία, έξω -το ομολογώ γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτε – της είπα ότι από νομικής απόψεως στο δικαστήριο το οποίο είναι σε εξέλιξη θα ακουστεί αυτό που πρέπει να ακουστεί. Αυτή ήταν η κουβέντα μου. Η κυρία Κανέλλη άρχισε να φωνάζει ως γνωστόν – νομίζω γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ποια είναι η αντίδρασή της – και αυτή είναι η συμπεριφορά και το κλίμα που θέλει να περάσει».

Σύγκρουση ΚΚΕ – Προέδρου της Βουλής

Το ΚΚΕ αντέδρασε έντονα τόσο για την στάση του χρυσαυγίτη βουλευτή, όσο και για την στάση που τήρησε η Πρόεδρος της Βουλής. Σε ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει «την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της ΧΑ».

Επίσης, καταγγέλλει τη στάση της Προέδρου της Βουλής, «η οποία με την συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπούκικη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσει κα να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, ΄΄παραπέμποντάς το στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής΄΄».

«Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Βουλής καλύπτει και εξωραΐζει την ΧΑ, η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Έντονη αντίδραση Κωνσταντοπούλου κατά του ΚΚΕ

Όταν η Πρόεδρος της Βουλής έμαθε για την ανακοίνωση του ΚΚΕ αντέδρασε έντονα. Ενώ προήδρευε στην Επιτροπή για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων είπε στην βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ότι πρόκειται για «αδιανόητη σπέκουλα».

Και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την στάση της στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου ηπήρξε απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία να παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Μάλιστα είπε ότι την προηγούμενη φορά που με καταδίκασε το ΚΚΕ ήταν διότι επέτρεψα να εκδίδονται από την Βουλή ψηφίσματα, με πρώτο εκείνο με το οποίο απέτισε φόρο τιμής στους εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικείς που διώχθηκαν από τους ναζί. Μάλιστα κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «με ακατανόητο τρόπο παραποιεί τα διαμειφθέντα στην Διάσκεψη των Προέδρων».

«Η επιλογή να καταγγέλλετε αβασίμως και να παραποιείτε την πραγματικότητα δεν σας τιμά και μου αποδίδετε πολιτικά χαρακτηριστικά που είναι απολύτως ξένα με την διαδρομή μου και την συγκρότησή μου», δήλωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε γνωστό ότι θα δώσει εντολή να δημοσιεύονται τα πρακτικά της Διάσκεψης, «ακόμα και τα ηχητικά», όπως είπε, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι τι λέγεται. «Αυτού του είδους η πολιτική σπέκουλα πραγματικά θα σταματήσει», υπογράμμισε, προκαλώντας την αντίδραση της βουλευτού του ΚΚΕ κυρίας Μανωλάκου η οποία διαμαρτυρήθηκε ότι «Καταδικάζετε το ΚΚΕ». «Δεν καταδικάζω το ΚΚΕ. Διαμαρτύρομαι για την στάση σας», της απάντησε εκείνη.

Ν. Φίλης: Όχι στην μικροκομματική εκμετάλλευση

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους δήλωσε ότι είναι αυτονόητη η πολιτική καταδίκη της συμπεριφοράς του βουλευτή της Χ.Α. και διευκρίνισε ότι η στάση του κόμματός του στην Διάσκεψη των Προέδρων ήταν ότι το θέμα δεν έπρεπε να περιοριστεί εκεί αλλά να αποδοθούν και πειθαρχικές ευθύνες στον βουλευτή από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Καταδικάσαμε όλοι το γεγονός, απλά θεωρήθηκε καλύτερο να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είπε και σημείωσε ότι τόσο η Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «επιμείναμε ότι πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συμπεριφοράς του βουλευτή επιβάλλεται η διερεύνηση των συμβάντων μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε με τον δέοντα τρόπο να διερευνηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες». Και συμπλήρωσε ότι «δεν προσφέρει στην αναγκαία δημοκρατική επαγρύπνηση μία προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος». Όπως δήλωσε «όλοι καταδικάζουμε και είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να θέσουν την Χρυσή Αυγή ως διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών». Βέβαια, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν και τα δυο –και η πολιτική καταδίκη και η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ όσον αφορά την ανακοίνωση του ΚΚΕ παρέπεμψε στην ίδια την Πρόεδρο της Βουλής.

Το Ποτάμι

Αλλά και ο Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι δήλωσε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα την χυδαία άνανδρη και ανάρμοστη σε βουλευτή του Κοινοβουλίου επίθεση του Ι. Λαγού στη Λιάνα Κανέλλη». Και πρόσθεσε: «Παράλληλα θεωρούμε πως είναι απορίας άξιο που το προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δεν θέλησε να καταδικάσει η Διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή. Το πρόσχημα πως πρέπει ανακινηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην Επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση δεν πείθει καθώς οι δυο ενέργειες δεν αποκλείουν η μια τη άλλη».

Επίθεση ΠαΣοΚ στη Ζωή

Το ΠαΣοΚ καταδικάζει με ανακοίνωσή του «την επίθεση και τις ωμές απειλές του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λαγού, κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους του κοινοβουλίου στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα».

Ωστόσο, αναφέρεται ότι «το λυπηρό και περισσότερο ανησυχητικό γεγονός το οποίο και καταγγέλλουμε είναι η προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην πάρει θέση τόσο η ίδια όσο και η Διάσκεψη και να μην καταδικάσουν την ωμή επίθεση του υπόδικου Χρυσαυγίτη Βουλευτή, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας».

«Η εμμονή της Προέδρου της Βουλής -παρά τις αντιδράσεις και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπροσώπων του ΠαΣοΚ, του ΚΚΕ, της ΝΔ και του Ποταμιού – να μην υπάρξει όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κατηγορηματική καταδίκη του περιστατικού, επιβεβαιώνει δυστυχώς την θέση μας για ιδιότυπη και άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου», υποστηρίζεται ενώ καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προκλητικές απόψεις της κα. Κωνσταντοπούλου που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και αφήνουν στο απυρόβλητο τη δράση των Νεοναζί στο κοινοβούλιο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk