Ο αρχαιότερος συγγενής των πτηνών

Εντοπίστηκε ένα νέο είδος ιπτάμενου δεινοσαύρου που, όπως φαίνεται, είναι ο αρχαιότερος συγγενής των σημερινών πτηνών.

Ενα ακόμη άγνωστο είδος δεινοσαύρου εντοπίστηκε στην Κίνα που τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο για τους παλαιοντολόγους. Σε μια περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας εντοπίστηκαν καλοδιατηρημένα απολιθώματα ενός μικρού είδους δεινοσαύρου.

Το είδος που ονομάστηκε Archaeornithura meemannae ζούσε πριν από 130 εκ. έτη, είχε μέγεθος σπουργιτιού, μεγάλο λοφίο και φτερά τα οποία χρησιμοποιούσε για να πετάξει. Το είδος αυτό διέθετε και ορισμένα χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε σύγχρονα πτηνά όπως η άλουλα (ονομάζεται και νόθος πτέρυγα), μια δομή που διαθέτουν κάποια είδη γερακιού, κάποια είδη πάπιας και άλλα πτηνά. Επίσης τα πόδια του Α.meemannae είχαν παρόμοια ανατομία με εκείνη των σύγχρονων πτηνών.

«Όλα τα σημερινά είδη πτηνών ανήκουν στην οικογένεια των ορνιθόμορφων και μέχρι σήμερα το αρχαιότερο ορνιθόμορφο είδος που γνωρίζαμε είχε ηλικία 125 εκ. έτη. Το νέο είδος πάει ακόμη πιο πίσω την ιστορία των πτηνών» δήλωσε ο Μιν Γουάνγκ, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk