Υστερα από δύο χρόνια επισκευών και αναβαθμίσεων και αφού τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε ξανά η πρώτη ακτίνα σωματιδίων στον, μήκους 27 χιλιομέτρων, μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN άρχισαν από την Τρίτη και πάλι οι συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων (πρωτονίων). Οι πρώτες αυτές συγκρούσεις έγιναν δοκιμαστικά με χαμηλή ενέργεια, μόνο 450 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (GeV) ανά ακτίνα, δηλαδή συνολικά 900 GeV.

Οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και, αν όλα πάνε καλά, ο επιταχυντής αναμένεται να φθάσει σταδιακά στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του, δηλαδή στα 6,5 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) ανά ακτίνα ή 13 TeV συνολικά, περίπου 14 φορές μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με τις τωρινές δοκιμαστικές συγκρούσεις των 900 GeV.

Τα πειράματα

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί των τεσσάρων ανιχνευτών (ATLAS, CMS, ALICE, LHCb), κατά μήκος του επιταχυντή, βρίσκονται πλέον σε ετοιμότητα για την ανάλυση των δεδομένων από τις δισεκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο. Προσβλέπουν σε νέες σημαντικές ανακαλύψεις, μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012, οι οποίες πιθανώς θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στη Φυσική και στην κατανόηση της ύλης και του Σύμπαντος.

Μερικά ερωτήματα που ελπίζεται να απαντηθούν, είναι αν το σωματίδιο Χιγκς είναι μοναδικό ή μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας συναφών σωματιδίων (που δίνουν μάζα στα άλλα σωματίδια), αν θα βρεθούν υπερσυμμετρικά σωματίδια (επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεωρία της υπερσυμμετρίας) και αν θα βρεθεί επιτέλους κάποιο σωματίδιο που σχετίζεται με τη σκοτεινή ύλη.

Newsroom ΔΟΛ