Ενα δυνατό όπλο, τον πολύ δημοφιλή δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, έχει ρίξει στη μάχη των βρετανικών εκλογών ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ελπίζοντας στη νίκη των Συντηρητικών την Πέμπτη, ο Κάμερον έχει επενδύσει στον πνευματώδη και ενθουσιώδη δήμαρχο, τον οποίο οι κάτοικοι τουλάχιστον της βρετανικής πρωτεύουσας θεωρούν χαρισματικό πολιτικό. Ο Μπόρις – όπως είναι ευρέως γνωστός ο Τζόνσον – μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά των Τόρις. Μπορεί όμως να φέρει την πολυπόθητη νίκη; Είτε ναι είτε όχι, ο ίδιος ενδέχεται να είναι νικητής, ίσως και ο μελλοντικός πρωθυπουργός.

Στο τιμόνι του Λονδίνου από το 2008, ο Τζόνσον είχε από πέρσι κάνει σαφές ότι θα επεδίωκε μία έδρα στο Οξμπριτζ του Δυτικού Λονδίνου. Γι’ αυτό και, με το γνωστό εκκεντρικό του στυλ και το ανακατεμένο ξανθό μαλλί, απευθύνεται πλέον σε όλους τους ψηφοφόρους και όχι μόνο τους Συντηρητικούς – κάτι το οποίο το Συντηρητικό Κόμμα έχει ανάγκη προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πληθωρικός δήμαρχος όμως μπορεί να αποβεί δίκοπο μαχαίρι για τον Κάμερον, σχολιάζει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, σε μία ήττα των Συντηρητικών στις 7 Μαΐου, ο Τζόνσον θα μπορούσε να γίνει φαβορί για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος – και δυνάμει πρωθυπουργός μια μέρα. Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός τον όρισε τον περασμένο μήνα πιθανό διάδοχο, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν και την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Πόσο κοντινό ή μακρινό είναι αυτό το σενάριο θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες της Πέμπτης, το οποίο βάσει της πλειονότητας των δημοσκοπήσεων είναι αβέβαιο. Δημοσκόπηση της εταιρείας Populus, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, δύο μόλις ημέρες πριν από τις πλέον αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, δίνει τα ίδια ποσοστά σε Συντηρητικούς και Εργατικούς.

Ο ίδιος ο Τζόνσον αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο περί διαδοχής. Σε αυτή τη φάση έχει διοχετεύσει όλη του την ενέργεια στην προεκλογική εκστρατεία επιδεικνύοντας με κάθε δυνατό τρόπο την πίστη του στον ηγέτη του κόμματος – και προσέχοντας να μην υποπέσει σε κάποιο σφάλμα που θα έβλαπτε τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Τα «παρατράγουδα» ωστόσο δεν λείπουν. Οι Βρετανοί διαγκωνίζονται για μία selfie μαζί του. Και πολλοί το φωνάζουν ήδη: «Μπόρις, για πρωθυπουργός!»