Την επέκταση της συνταγογράφησης της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων σε όλα τα σκευάσματα και όχι μόνο στα γενόσημα, ζητούν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η διατήρηση της νομοθεσίας για την δυνατότητα αλλαγής στο φαρμακείο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου με το φθηνότερο γενόσημο, εμπεριέχει κινδύνους απορρύθμισης θεραπειών, ιδιαίτερα χρονίων πασχόντων.
«Η αντιμετώπιση της υγείας κάθε ασθενούς είναι μία σοβαρή ιατρική πράξη που πρέπει να ορίζεται μέσα από επιστημονικούς κανόνες, χωρίς βέβαια να παραβλέπονται τα κόστη, καθώς επίσης και η ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, η οποία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας», αναφέρουν.
Αναφερόμενοι στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) και στην απόφαση του υπουργού Υγείας να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός, οι γιατροί θεωρούν «… αναγκαία την καινοτομία ως προς τα φάρμακα», καθώς και ότι «… είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στο υπουργείο για τις σοβαρές παθήσεις, μέσω πρωτοκόλλων, μητρώου ασθενών και επιδημιολογικών μελετών».
Οι κλειστοί προϋπολογισμοί –τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ – δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία. «Η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο και ιδιαίτερα για τα ΦΥΚ,
θα πρέπει να ειδωθεί με προσοχή, για να μην δημιουργηθούν πραγματικές ή τεχνητές ελλείψεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών», τονίζουν.
Χαμηλός ο προϋπολογισμός για φάρμακα
Αναπροσαρμογή, προς τα πάνω, του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, ζητούν οι γιατροί. Σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες –σημειώνουν – χρειάζεται αναπροσαρμογή προς τα πάνω, τουλάχιστον κατά 500 εκατομμύρια ευρω, καθώς δεν πρέπει ούτε ένας πολίτης να στερείται την αναγκαία για την κατάσταση της υγείας του θεραπεία.