Πολιτική «κόντρα» σημειώθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και την αποκατάσταση των διαθεσίμων με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ να βάλλουν κατά του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για «σύγκρουση συμφερόντων» σε σχέση με την άλλοτε πελατειακή σχέση που διατηρούσε ως δικηγόρος με την συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων. Μάλιστα το ΠαΣοΚ αποχώρησε από την συνεδρίαση με τον Αν. Λοβέρδο να δηλώνει ότι «πρόκειται για συγκεκριμένη πελατειακή σχέση» και ότι «μπορεί να είστε υπουργός σε άλλο υπουργείο, όχι όμως σε αυτό», όπως είπε στον κ. Κατρούγκαλο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι αυτό «δεν είναι απαγγελία κατηγορίας, αλλά διαπίστωση».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης είχε καταλογίσει στον υπουργό ότι «είναι πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος», ενώ ο κ. Κατρούγκαλος τον κατηγόρησε ότι επαναλαμβάνει «μία βρωμερή συκοφαντία για σύγκρουση συμφερόντων που κανείς άλλος δεν είχε επαναλάβει εδώ μέσα».

«Εμείς έχουμε οργανική σχέση με τους πολλούς», είπε ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας πως «όταν εκπροσωπούσα τους ανθρώπους αυτούς εκπλήρωνα ένα πολιτικό ρόλο που εκπληρώνω και σήμερα». «Δεν υπάρχει αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, γιατί το συμφέρον των πολλών είναι και γενικό συμφέρον. Τώρα το δίκιο των πολλών μπορεί να γίνει και θετικό δίκαιο. Τους ίδιους εξυπηρετούσαμε και τότε, τους ίδιους και τώρα», υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ του απάντησε ότι: «Σας σέβομαι ως πολιτικό αντίπαλο, ως δικηγόρο, όμως επισημαίνω την σύγκρουση συμφερόντων». «Θα είστε ανοιχτός σε πολιτική κριτική. Δεν έκανα καμία αναφορά στον χαρακτήρα σας. Προφανώς και η σύγκρουση συμφερόντων δεν ενέχει προσωπικό στοιχείο, πολιτικό είναι το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Η αντιπαράθεση αφορούσε και τα θέματα του νομοσχεδίου με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «δεν θέλετε κράτος για τους πολλούς, αλλά κράτος από πολλούς και εκεί έγκειται η φιλοσοφική μας διαφωνία», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι το 2009 είχαμε 920.000 δημόσιους υπαλλήλους και το τέλος του 2014 είχαμε πέσει στους 640.000, ενώ για μισθούς πληρώναμε το 2009 24 δισ. ευρώ και το 2014 15,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα είπε ότι «πρόκειται για ανεύθυνη τακτοποίηση των προεκλογικών οφειλών του κόμματος που επένδυσε στην ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων» υποστήριξε. Όσον αφορά το πελατειακό κράτος που δημιουργήθηκε επί ΝΔ και ΠαΣοΚ, είπε ότι «υπήρχαν πολλοί πελάτες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που βολεύτηκαν στο Δημόσιο και εν πολλοίς η παθογένεια του Δημοσίου οφείλεται σε αυτές τις πελατειακές σχέσεις». «Όμως οι πελάτες του κράτους αυτού προσέτρεξαν σε νέους προστάτες. Εσείς κληρονομήσατε τους πελάτες του παλαιού συστήματος και γι’ αυτό παλεύετε να τους τακτοποιήσετε», υποστήριξε. Η ΝΔ αντέδρασε έντονα και σε κάτι ακόμα, στο να μην υπάρξει αυτοδίκαιη παύση των ανεξάρτητων αρχών εν μέσω της θητείας τους με την θέσπιση ορίου ηλικίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι ο νόμος για το ΑΣΕΠ «είχε όριο ηλικίας τα 70 έτη για τα μέλη του ΑΣΕΠ και τα 75 έτη για τον πρόεδρο της Αρχής, ενώ μετά από επανειλημμένες διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ άφησα το όριο ηλικίας για τα μέλη του στα 70 έτη και κατέβασα το όριο ηλικίας για τον πρόεδρο στα 73 έτη». «Μου φάνηκε λογικό να επεκταθεί η ρύθμιση και στις άλλες ανεξάρτητες αρχές», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ούτε προσωπική ούτε φωτογραφική ρύθμιση.

Η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠαΣοΚ, το νομοσχέδιο θα καταψηφίσει και το Ποτάμι, αφού όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χ. Θεοχάρης «το νομοσχέδιο που ήρθε για ψήφιση είναι προσωποπαγές- ποιους θα επαναφέρουνε, ποιους θα επανατοποθετήσουν, ποιες θέσεις θα καλύψουν- και δεν γίνεται πουθενά λόγος για την ίδια τη δημόσια διοίκηση: για το εύρος, για το κόστος της και κυρίως για τις υπηρεσίες που προσφέρει και την ποιότητά της».