Καμπανάκι της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας στο 0,5% τον ετήσιο στόχο , έναντι 2,5% προηγουμένως. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Κομισιόν η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2014 και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2016.

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας στο 0,5% τον ετήσιο στόχο , έναντι 2,5% προηγουμένως. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Κομισιόν η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2014 και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2016.

Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από το 3,5% το 2014, ενώ το 2016 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 2,2%. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί στο 180,2% πριν υποχωρήσει στο 173,5% την επόμενη χρονιά.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 25,6% τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 23,2% το 2016. Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει και το 2015 σε αποπληθωριστικό έδαφος (-1,5%) με το δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 1,6% το 2015 και 1,3% το 2016.

Η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της πως τα προβλεπόμενα στοιχεία για την Ελλάδα περιβάλλονται από έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, και συνυπολογίζουν τις εξελίξεις στη χώρα μέχρι τις 21 Απριλίου.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,5% στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι αντίστοιχα κατά 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοείται από θετικές οικονομικές εξελίξεις, εκτιμά η Κομισιόν, με αυτούς τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να στηρίζουν την κατά τ’ άλλα ήπια κυκλική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, εκτιμά η Κομισιόν, καθώς οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη για την αύξηση του ΑΕΠ, αναμένοντας επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων το 2016.

Μοσκοβισί: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους

«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στα σενάρια για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup στις 11 Μαΐου θα διαπιστώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε: «Μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει κρύψει την επιθυμία για μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μέσα από ανταλλαγές χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τονισε:«Για εμάς το Grexit δεν είναι επιλογή. Δεν προετοιμάζουμε κανένα Grexit».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk