Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας στο 0,5% τον ετήσιο στόχο , έναντι 2,5% προηγουμένως. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Κομισιόν η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2014 και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2016.

Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από το 3,5% το 2014, ενώ το 2016 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 2,2%. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί στο 180,2% πριν υποχωρήσει στο 173,5% την επόμενη χρονιά.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 25,6% τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 23,2% το 2016. Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει και το 2015 σε αποπληθωριστικό έδαφος (-1,5%) με το δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 1,6% το 2015 και 1,3% το 2016.

Η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της πως τα προβλεπόμενα στοιχεία για την Ελλάδα περιβάλλονται από έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, και συνυπολογίζουν τις εξελίξεις στη χώρα μέχρι τις 21 Απριλίου.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,5% στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι αντίστοιχα κατά 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοείται από θετικές οικονομικές εξελίξεις, εκτιμά η Κομισιόν, με αυτούς τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να στηρίζουν την κατά τ’ άλλα ήπια κυκλική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, εκτιμά η Κομισιόν, καθώς οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη για την αύξηση του ΑΕΠ, αναμένοντας επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων το 2016.

Μοσκοβισί: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους

«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στα σενάρια για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup στις 11 Μαΐου θα διαπιστώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε: «Μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει κρύψει την επιθυμία για μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μέσα από ανταλλαγές χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τονισε:«Για εμάς το Grexit δεν είναι επιλογή. Δεν προετοιμάζουμε κανένα Grexit».