Γνωστός στις Αρχές ήταν ένας από τους υπόπτους της επίθεσης έξω από έκθεση με σκίτσα του Μωάμεθ στο Ντάλας των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος του FBI κατονόμασε ως ύποπτο τον Έλτον Σίμπσον, στον οποίο κατά το παρελθόν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες που σχετίζονται με υπόθεση τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το 2010 είχαν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του Σίμπσον επειδή σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Σομαλία «προκειμένου να συμμετάσχει σε βίαιη τζιχάντ» και επειδή είπε ψέμματα σε ομοσπονδιακό πράκτορα.

Δικαστής είχε κρίνει ένοχο τον Σίμπσον για την δεύτερη κατηγορία, ωστόσο είχε αποφασίσει ότι η κυβέρνηση δεν είχε αποδείξει ότι το σχέδιο του Σίμπσον είχε σχέση με τρομοκρατία. Ο άνδρας είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Ο Σίμπσον είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter τη φράση: «Ας μας κάνει δεκτούς ο Αλλάχ ως μουτζαχεντίν». Είχε, μάλιστα, χρησιμοποιήσει το hashtag #texasattack.

Αργότερα ανεστάλη η λειτουργία του λογαριασμού του Σίμπσον στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, έρευνα στο συγκρότημα διαμερισμάτων όπου ζούσαν οι ύποπτοι πραγματοποιούν αστυνομικοί.

Αξιωματούχος του FBI δήλωσε ότι αστυνομικοί συλλέγουν στοιχεία από διαμέρισμα στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Το τηλεοπτικό κανάλι του Φοίνιξ KPHO TV μετέδωσε οι δύο ύποπτοι ζούσαν στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων, το Autumn Ridge Apartments.

Παράλληλα, πυροτεχνουργοί κλήθηκαν για να ερευνήσουν το όχημα με το οποίο έφτασαν στον χώρο τέχνης οι δύο ύποπτοι.

Ένας από τους υπόπτους κατονομάστηκε. Πρόκειται για τον Έλτον Σίμπσον, ο οποίος είχε βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο έρευνας ως ύποπτος για τρομοκρατία.

Οι δύο δράστες άνοιξαν πυρ έξω από χώρο τέχνης στο Ντάλας, όπου πραγματοποιείτο εκδήλωσεη της ομάδας American Freedom Defense Initiative (AFDI) -γνωστή για την ανοικτά ισλαμοφοβική της ρητορική- με καλεσμένο τον ολλανδό ακροδεξιό ηγέτη Χέερτ Βίλντερς.

Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τους δύο δράστες. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για τις έρευνες στο Τέξας.

Μέλος του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε σε tweet πως «δύο από τους αδελφούς μας μόλις άνοιξαν πυρ εναντίον μίας έκθεσης τέχνης για τον Προφήτη Μωάμεθ στο Τέξας», σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων, SITE.

Το SITE ανέφερε ότι ο συντάκτης του κειμένου είναι ο Αμπού Χουσάιν Αλ Μπριτάνι, ένα όνομα που χρησιμοποιεί ο βρετανός μαχητής του Ισλαμικού κράτους Τζουνάιντ Χουσάιν.

Οι διοργανωτές της Έκθεσης Τέχνης και Διαγωνισμών Μουχάμεντ ανέφεραν πως η εκδήλωση στο Curtis Culwell Center είχε σκοπό να προωθήσει την ελευθερία της έκφρασης. Πρόσφεραν 10.000 δολάρια ως βραβείο για το καλύτερο έργο τέχνης ή σκίτσο που αναπαριστά τον προφήτη Μωάμεθ, καθώς και 2.500 δολάρια για το «Βραβείο Κοινού».

Οι περισσότεροι από τους 200 ανθρώπους που παρακολουθούσαν την εκδήλωση ήταν ακόμη μέσα στο αθλητικό κέντρο όταν σημειώθηκε το συμβάν και δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί μέχρις ότου η αστυνομία μπήκε μέσα στο κτίριο και είπε σε όλους να παραμείνουν μέσα εξαιτίας ενός πυροβολισμού.

Ο δήμαρχος είπε πως ο δήμος επέτρεψε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αν και κάποιοι αξιωματούχοι γνώριζαν πως το εμπρηστικό θέμα του θα μπορούσε να προκαλέσει μία επίθεση.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τζο Χαρν δήλωσε ότι η αστυνομία σχεδίαζε επί μήνες τα μέτρα ασφαλείας για την εκδήλωση της Κυριακής.