Νεπάλ, προαναγγελθείσα τραγωδία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης

Ο πρόσφατος σεισμός στο Νεπάλ ήταν η τραγωδία που οι ειδικοί περίμεναν να συμβεί βάσει του ιστορικού και της γεωλογίας της περιοχής των Ιμαλαΐων.

Ο πρόσφατος σεισμός στο Νεπάλ ήταν η τραγωδία που οι ειδικοί περίμεναν να συμβεί βάσει του ιστορικού και της γεωλογίας της περιοχής των Ιμαλαΐων. Η 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σεισμική δόνηση, με επίκεντρο 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυκνοκατοικημένου Κατμαντού, ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές στην πρωτεύουσα, ενώ ιστορικοί ναοί και μνημεία αιώνων καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Παρ’ όλα αυτά ο πλανήτης, ιδίως οι πλούσιες χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί, βρέθηκαν ξανά σε θλιβερή αδυναμία να στηρίξουν τα θύματα της θεομηνίας. «Οι πόροι που η διεθνής κοινότητα διαθέτει για την πρόληψη της καταστροφής στις φτωχές χώρες που κινδυνεύουν από τον σεισμό είναι ελάχιστοι» λέει στο «Βήμα» η Σούζαν Χαφ, σεισμολόγος στην Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.
Ο αριθμός των νεκρών κατά τις Αρχές μπορεί να φθάσει και τις 10.000. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Με τον τελευταίο μεγάλο σεισμό στην περιοχή να έχει συμβεί το 1934, το ερώτημα που απασχολούσε τους ειδικούς δεν ήταν το «εάν» αλλά το «πότε» θα ξαναχτυπούσε ο Εγκέλαδος. Με μη επαρκείς υποδομές και ελλιπή αντισεισμικά μέτρα, η διεθνής κοινότητα στο Νεπάλ είδε να επαναλαμβάνεται η ίδια τραγική ιστορία: όταν η σεισμική δραστηριότητα συναντά τη φτώχεια, η καταστροφή είναι βέβαιη.
Γιατί η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει περισσότερα για να βοηθήσει φτωχές χώρες σε σεισμογενείς περιοχές, όπου ένας μεγάλος σεισμός είναι ιδιαίτερα πιθανός, όπως στην περίπτωση του Νεπάλ; ρωτήσαμε την κυρία Χαφ.
«Στις φτωχές χώρες τους περισσότερους ανθρώπους απασχολεί πώς θα εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει ούτε τους ανθρώπους, ούτε τις κυβερνήσεις τους που εστιάζουν στις άμεσες και όχι στις μακροπρόθεσμες ανάγκες. Δεν έχουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μπορεί και πράγματι συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ένα μόνιμο κενό. Παρέχει βοήθεια μετά τις καταστροφές, αλλά πολύ λίγοι πόροι είναι διαθέσιμοι για την άμβλυνση του κινδύνου προτού χτυπήσει η καταστροφή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η USGS δεν έχει ούτε την έγκριση του Κογκρέσου ούτε την υποστήριξη για αυτό» λέει. Και τονίζει: «Η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και άλλες υπηρεσίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες στις προσπάθειες μετριασμού του κινδύνου από σεισμούς, αλλά όπως βλέπουμε ξανά και ξανά, ο μεγάλος όγκος της βοήθειας φτάνει σε αυτά τα κράτη αφού συμβεί η καταστροφή και όχι πριν. Πρόκειται για μια μόνιμη απογοήτευση για όλους εμάς που έχουμε προσπαθήσει να προτείνουμε μέτρα περιορισμού του κινδύνου. Αυτά είναι παροχή τεχνικής βοήθειας στους ειδικούς για σεισμούς εντός των κοινοτήτων, οι οποίοι είναι πάντα οι δυνητικά πιο ικανοί για να μειώσουν τον κίνδυνο σε οποιαδήποτε χώρα. Είναι προβληματικό όταν ειδικοί από το εξωτερικό πηγαίνουν σε μια χώρα και κάνουν πράγματι πάρα πολλά, αλλά δεν φροντίζουν να παρέχουν υποστήριξη στο εγχώριο δυναμικό, που είναι και οι ειδικοί».
Στην ερώτηση τι κινδύνους αντιμετωπίζει τώρα το Νεπάλ και ειδικά το Κατμαντού, η αμερικανίδα σεισμολόγος δεν είναι καθησυχαστική. «Μπορεί να προκύψουν δευτερογενείς καταστροφές, από ισχυρούς μετασεισμούς, για παράδειγμα. Οι μεταδοτικές ασθένειες είναι επίσης ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς η παροχή τρεχούμενου νερού έχει διακοπεί. Επίσης βασικές ανάγκες, όπως η τροφή και η στέγαση, δεν εξυπηρετούνται σε πολλές περιοχές. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσει να φτάσει με αποτελεσματικό τρόπο στο Νεπάλ και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι μεταφορές και οι επικοινωνίες είναι δύσκολες ακόμη και στις καλύτερες δυνατές συνθήκες» εξηγεί.


Τζέιμς Τζάκσον, επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
«Θα συμβεί ακόμη μεγαλύτερος σεισμός»

Η Geohazards International, μια οργάνωση που ειδικεύεται στον περιορισμό των κινδύνων από σεισμούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είχε ήδη χαρακτηρίσει το Κατμαντού ως την πιο επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο για τα περισσότερα θύματα σε περίπτωση σεισμού. Συγκεκριμένα, μια έκθεση της οργάνωσης ανέφερε ότι «ένα άτομο που ζει στο Κατμαντού είναι εννέα φορές πιο πιθανό να σκοτωθεί σε σεισμό από ένα άτομο που ζει στο Ισλαμαμπάντ και περίπου 60 φορές πιο πιθανό από ένα άτομο που ζει στο Τόκιο». Και παρότι το Νεπάλ εδώ και περίπου δύο δεκαετίες βρισκόταν στη διαδικασία βελτίωσης της αντισεισμικής του ασφάλειας και υποδομών, εκτιμάται ότι το 80% των κτιρίων της χώρας είναι χτισμένα αυθαίρετα χωρίς καμία τεχνογνωσία. «Μία εβδομάδα προτού χτυπήσει ο σεισμός, από τις 11 ως τις 13 Απριλίου βρισκόμουν σε μια συνάντηση στο Κατμαντού της κοινοπραξίας που ονομάζεται Earthquakes without Frontiers (EwF) (σ.σ.: Σεισμοί χωρίς Σύνορα). Πρόκειται για μια συνεργασία επιστημόνων, κοινωνικών επιστημόνων και ειδικών σε ζητήματα πολιτικής για τη συγκέντρωση γνώσεων και εμπειριών με σκοπό τη βελτίωση της ανθεκτικότητας στη σεισμική ζώνη των Ιμαλαΐων στην Κεντρική Ασία» είπε στο «Βήμα» ο Τζέιμς Τζάκσον, επικεφαλής του τμήματος Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία.
Οπως μας είπε ο καθηγητής Τζάκσον, ο οποίος είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ EwF, «τα καινούργια κτίρια φαίνεται ότι άντεξαν, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί ως απόδειξη ότι τα προγράμματα της κυβέρνησης του Νεπάλ και ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων έσωσαν ζωές».
Και κατέληξε: «Ας ελπίσουμε αυτό το γεγονός να είναι η αφορμή για μια ακόμη πιο θετική έκβαση της αντισεισμικής προστασίας. Θα μπορούσε η καταστροφή να είναι πολύ μεγαλύτερη και επειδή το Νεπάλ στο μέλλον είναι πιθανό να βιώσει έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό, η χώρα πρέπει να θωρακιστεί γρήγορα. Και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικών οδηγιών. Οι άνθρωποι και οι κοινότητες πρέπει να το εντάξουν στην ατζέντα τους. Η μη κυβερνητική οργάνωση National Society for Earthquake Technology – Nepal (NSET) (σ.σ.: Εθνική Εταιρεία για την Τεχνολογία των Σεισμών) και άλλες οργανώσεις στη χώρα έχουν επιτύχει στους τομείς της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των χτιστών αλλά και της ενημέρωσης των κοινοτήτων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk