Φάνης Λυγινός: «Περάστε από την Talstrasse να πάρετε τα λαχανικά»

«Αγαπητέ Τόρστεν, Οπως (συμφωνήσαμε) στην τηλεφωνική μας συνομιλία χθες, σας επιβεβαιώνω ότι μπορείτε να περάσετε από το κατάστημά μας στη Ζυρίχη στην οδό Talstrasse για να συλλέξετε τα λαχανικά.

«Αγαπητέ Τόρστεν,
Οπως (συμφωνήσαμε) στην τηλεφωνική μας συνομιλία χθες, σας επιβεβαιώνω ότι μπορείτε να περάσετε από το κατάστημά μας στη Ζυρίχη στην οδό Talstrasse για να συλλέξετε τα λαχανικά. Πρέπει να παρουσιαστείτε στον κ. … Jean Pierre, η ανάγκη της ταυτότητάς σας είναι απαραίτητη.
Επιβεβαιώνω την ημερομηνία 10.6.2006, ώρα 10.00.
Χαιρετισμούς, Φάνης».
«Καυτά» ηλεκτρονικά μηνύματα του καταζητούμενου τραπεζίτη Φάνη Λυγινού περιέχει η γερμανική δικογραφία κατά την έρευνα των μιζών που διακινήθηκαν στη χώρα μας από τις προμήθειες των Εξοπλιστικών. Είναι ενδεικτικά του πώς μοιράζονταν οι μίζες κατ’ αρχάς στους Γερμανούς που ήταν πρώην στελέχη της εταιρείας Rheinmetall, για να καταλήξουν και σε έλληνες πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους. Το μήνυμα αυτό, το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα» και σύντομα θα συμπεριληφθεί και στην ελληνική δικογραφία, είναι απολύτως διαφωτιστικό. Φυσικά ο Γερμανός ο οποίος προσκαλείται με την ταυτότητά του να «συλλέξει λαχανικά» από τράπεζα της Ζυρίχης καλείται επί της ουσίας να παραλάβει τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να τα προωθήσει καταλλήλως. Αλλωστε στην υπόθεση αυτή, που οδήγησε σε συμβιβασμό με τη γερμανική Εισαγγελία αντί 43 εκατ. ευρώ, έχουν καταγραφεί μίζες για Ελληνες και Γερμανούς ύψους 32 εκατ. ευρώ.
Παράνομες πληρωμές


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στη δικογραφία στη Γερμανία έχουν αποτυπωθεί με λεπτομέρειες πώς και ποιοι διακινούσαν τις μίζες αλλά και οι εταιρείες στις οποίες κατέληγαν. Εκτός από τις offshore των γνωστών πλέον εμπλεκομένων («Κουρκουμπίνι» κ.τ.λ.), υπάρχουν και άλλες με επωνυμίες όπως «Ολυμπία», άγνωστες στην ελληνική αλλά όχι και στη γερμανική ανάκριση. Παρόντες και δικηγόροι οι οποίοι εισπράττουν ορισμένοι μικρά ποσά που δικαιολογούνται από τις αμοιβές τους αλλά άλλοι μεγάλα που φθάνουν και τις 300.000 ευρώ!
Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του μηνύματος είναι βέβαια η διάψευση των λεγομένων του κ. Λυγινού ότι «δεν έχει ιδέα από μίζες» και η ημερομηνία κατά την οποία θα παρελάμβανε τα… λαχανικά ο Γερμανός που ήταν στέλεχος της προμηθεύτριας εταιρείας, που είναι τον Ιούνιο του 2006! Η ημερομηνία αυτή είναι αποκαλυπτική, αφού αφορά εποχή πέραν της υπουργίας στο Αμυνας του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και όταν έχει ήδη σκάσει το σκάνδαλο της Siemens με τα «μαύρα» του Πρόδρομου Μαυρίδη στην Ελβετία, όταν αποκαλύφθηκαν οι συμψηφιστικές πληρωμές των Οσβαλντ και Λυγινού.
Ο «καυτός» κατάλογος του Φάνη Λυγινού, ο οποίος σύμφωνα με τον τραπεζίτη Οσβαλντ τού έφερνε τους πελάτες από την Ελλάδα, είναι πλέον θέμα ημερών να «δεθεί» και ποινικά από τους έλληνες ανακριτές. Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν εντοπιστεί σε αυτόν τον κατάλογο δύο δημοσιογράφοι, δύο πρώην υπουργοί, ένας συνταξιούχος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αλλά και δύο συνταξιούχοι αρεοπαγίτες… Η τελευταία κατηγορία λειτουργών, αν τελικά θεμελιωθεί η παράνομη πράξη από την οποία πηγάζει το ξέπλυμα προς την Ελβετία, είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος όσων ερευνούν την υπόθεση, αφού γίνεται προσπάθεια να μην πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης που, πράγματι, μέσω των ανακριτών Διαφθοράς (Μαλλής, Τσιρώνης, Μάρκου, Μπράτη, Κατσιβέλη) επιχειρεί να διερευνήσει υποθέσεις που ξεκινάνε πριν από την τελευταία δεκαπενταετία και φθάνουν ως τις μέρες μας…
Ο Σ., ο Κ. και ο Οσβαλντ


Κρίσιμο ρόλο στην όλη υπόθεση επιχειρεί να παίξει έγκλειστος του Κορυδαλλού στην Στ’ Πτέρυγα, ο Σ., ο οποίος έχει προφυλακιστεί για άλλο οικονομικό σκάνδαλο και σήμερα εμφανίζεται πρόθυμος να «προστατεύσει» τον άλλον προφυλακισμένο στην ίδια πτέρυγα, τον τραπεζίτη Οσβαλντ. Ο συγκεκριμένος έχει καταθέσει και ως μάρτυρας στην υπόθεση της Siemens, αφού εμφανίστηκε στις συμψηφιστικές πληρωμές του Πρόδρομου Μαυρίδη. Μάλιστα είχε υποδείξει άλλον δικηγόρο, τον Κ., ο οποίος σύντομα θα κληθεί στην ανάκριση και φαίνεται ότι διοχέτευε και χρήματα στο εξωτερικό, μέσω και χρηματιστηριακών συναλλαγών… Και το παζλ έρχεται να ταιριάξει απόλυτα, αφού τον δικηγόρο είχε αναφέρει στην απολογία του και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος τον είχε συνδέσει με τον Λυγινό αλλά και με τον αντιπρόσωπο όπλων στη χώρα μας και κατηγορούμενο Πάνο Ευσταθίου.
Στο επίκεντρο λοιπόν των μιζών που διακινήθηκαν βρίσκονταν όλα τα Εξοπλιστικά και τα εκατομμύρια που έπρεπε να εξαχθούν στην Ελβετία και στις δύο επίμαχες τράπεζες Dresdner Bank και ΒΝΡ Paribas. Το συγκλονιστικό, σύμφωνα με αρμόδια ανακριτική πηγή, είναι ότι «τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώνονται σε αυτές τις μίζες ή στη διακίνησή τους και φαίνεται ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αποκαλύπτονταν διότι είχαν πολύ υψηλή προστασία. Τώρα όμως θα υπάρξει μηδενική ανοχή και όλα θα έρθουν στο φως».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk