Μια «έξυπνη» οδοντόβουρτσα, ικανή να «διαβάζει» το DNA του κατόχου της και να ανιχνεύει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών νόσων, ανέπτυξε η εταιρεία Oxford Nanopore.
Σύμφωνα με τους επινοητές της, η προηγμένη οδοντόβουρτσα είναι εξοπλισμένη με μικροτσίπ τα οποία αποκωδικοποιούν το DNA του χρήστη μετατρέποντάς το σε ψηφιακό αρχείο και εντοπίζοντας με τον τρόπο αυτόν δείκτες που σηματοδοτούν την εμφάνιση επικίνδυνων νόσων, όπως π.χ. η Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.
Συγκεκριμένα, κατά το πλύσιμο των δοντιών το γενετικό υλικό του χρήστη εισέρχεται από μια μικροσκοπική οπή μεγέθους μόλις 1,5 νανομέτρων –δηλαδή περίπου 80.000 φορές μικρότερη από μια ανθρώπινη τρίχα -, στο μικροτσίπ της οδοντόβουρτσας, το οποίο διατρέχει ηλεκτρικό ρεύμα μικρής τάσεως. Το ηλεκτρικό ρεύμα μετρά τη ροή των ατόμων που διέρχονται από την οπή και παράγει ένα ηλεκτρικό σήμα το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει ψηφιακή μορφή.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, χάρη στο μικροσκοπικό μέγεθός της, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε αντικείμενο ή συσκευή έρχεται σε απευθείας επαφή με το ανθρώπινο DNA. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τομέα της υγείας» υπογραμμίζουν.
Σαρωτής… αεροσκάφους
Μια συσκευή η οποία θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των αεροσκαφών πριν από μια πτήση ανέπτυξε η εταιρεία MB Telecom (ΜΒΤ) από τη Ρουμανία. Ο λόγος για έναν γιγάντιο φορητό «σαρωτή» ο οποίος με τη βοήθεια γερανού θα μπορούσε να σαρώνει ολόκληρο το αεροσκάφος αναζητώντας επικίνδυνα και απαγορευμένα αντικείμενα.
Καθώς η ακτινοβολία από τις ακτίνες Χ που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της σάρωσης δεν είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαδικασία δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν οι επιβάτες βρίσκονται μέσα στο αεροσκάφος αλλά προτού εισέλθουν σε αυτό.
Το σύστημα Roboscan 2M Aeria, όπως ονομάζεται, στοιχίζει περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ και για την ώρα χρησιμοποιείται στον έλεγχο φορτηγών, στα σύνορα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι στιγμής μάλιστα υπολογίζεται ότι έχει βοηθήσει στον εντοπισμό και στην κατάσχεση 76.000 πακέτων λαθραίων τσιγάρων.
Σύμφωνα με την ΜΒΤ, η οποία ευελπιστεί να περάσει και στο πεδίο της σάρωσης ιδιωτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, μόλις 20 λεπτά απαιτούνται για την όλη διαδικασία.
Ενας «ζογκλέρ» στο πορτοφόλι μας
Την εποχή των ηλεκτρονικών αγορών, του «πλαστικού χρήματος» και των συνδρομών κάθε λογής, το πορτοφόλι μας συχνά φουσκώνει εξαιτίας των αμέτρητων καρτών που φιλοξενεί στο εσωτερικό του. Τη λύση στο πρόβλημα θέλησε να προσφέρει η αμερικανική εταιρεία Stratos, δημιουργώντας τη Stratos Card: ένα σύστημα ικανό να συνδυάζει τους λογαριασμούς και τις συνδρομές του κατόχου της σε μία κάρτα.
Η επαναστατική κάρτα τεχνολογίας Bluetooth μπορεί να φιλοξενεί τρεις λογαριασμούς κάθε φορά και σε συνδυασμό με το ομώνυμο app επιτρέπει στον χρήστη να ενεργοποιεί συγκεκριμένες κάρτες όταν βρίσκεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες (μέσω GPS), π.χ. όταν βρίσκεται κοντά στο αγαπημένο του καφέ, όπως επίσης να παρακολουθεί το εξοδολόγιό του. Η εισαγωγή των καρτών στο σύστημα της Stratos γίνεται εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια ενός «σαρωτή» που προστίθεται στο κινητό, ενώ για τη συναλλαγή η κάρτα πρέπει να «επικοινωνήσει» με το κινητό τηλέφωνο του κατόχου της. Μάλιστα, σε περίπτωση που η κάρτα δεν «μιλήσει» στη συσκευή εγκαίρως, η συναλλαγή ακυρώνεται για λόγους ασφαλείας. Η διάθεση της Stratos Card ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ η κάρτα συνοδεύεται από μια ετήσια συνδρομή 95 δολαρίων (δηλαδή περίπου 87 ευρώ).
Πλυντήριο fitness!
Για τους πολυάσχολους, που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρόνο για γυμναστική διότι «έχουν πολλές δουλειές στο σπίτι», τώρα υπάρχει το Bike Washing Machine: ένα πλυντήριο ρούχων και ποδήλατο γυμναστικής, δύο σε ένα!
Το όργανο γυμναστικής έχει σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενεί στο μπροστινό του μέρος έναν κάδο όπου τοποθετούνται τα άπλυτα ρούχα. Ο χρήστης προσθέτει το απορρυπαντικό της αρεσκείας του και τα ρούχα του στο εσωτερικό του ποδηλάτου και ανεβαίνει στη σέλα. Κάνοντας πετάλι, ο κάδος γυρίζει και η πλύση πραγματοποιείται στους ρυθμούς του «αθλητή». Ωστόσο για την ώρα η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο ο χρήστης θα πρέπει να προσθέσει ο ίδιος νερό στον κάδο ή αν το μηχάνημα θα συνδέεται απευθείας στην παροχή νερού. Ωσπου να διασαφηνιστούν οι λεπτομέρειες, το σίγουρο είναι ότι το «πράσινο» ποδήλατο-πλυντήριο δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που το κάνει φιλικό –πέρα από τη σιλουέτα και –προς το περιβάλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ