Απογοήτευση αλλά και αναμονή στο Βερολίνο

Υστερα από περίπου 100 ημέρες διακυβέρνησης του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι γερμανοί πολιτικοί αναθεωρούν την άποψή τους γι’ αυτόν.

Οι γερμανοί πολιτικοί αρρχικά τα είχαν «χάσει». Ομως ύστερα από περίπου 100 ημέρες διακυβέρνησης του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναθεωρούν την άποψή τους γι’ αυτόν. Στη θέση του αρχικού δέους μπροστά σε τόσο «λαμπερές» όσο και απρόβλεπτες προσωπικότητες, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μπει η νηφάλια παρατήρηση, σε έναν βαθμό και η θυμηδία. Ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι υπό την πίεση του οικονομικού αποκλεισμού των δανειστών οι έλληνες «ρέμπελοι» θα αναγκαστούν τις επόμενες εβδομάδες ή και ημέρες να συνθηκολογήσουν.
Αποκλεισμός στα «ανυπάκουα παιδιά»


Το φόντο της εκτίμησης αυτής είναι η αυξανόμενη «μοναξιά» της Αθήνας σε διεθνές επίπεδο. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη δεν δείχνει πια «έλεος» για αυτήν, στο Eurogroup βρίσκεται μάλιστα από καιρό σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «αποκλεισμού στον εσωκλεισμό». Εσωκλεισμό με την έννοια ότι παραμένει τυπικά μέλος της ομάδας, αποκλεισμό επειδή οι εταίροι τής φέρονται σαν σε έναν παρείσακτο, έναν ξένο, όπως οι δανειστές σε έναν (αφερέγγυο) οφειλέτη.
Αυτό αποτυπώνεται και στη γλώσσα – χαρακτηριστικό γι’ αυτό είναι η δήλωση που έκανε την περασμένη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ σχετικά με τις «δύσκολες» συνομιλίες για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. «Εμείς, και όταν λέω εμείς εννοώ στην προκειμένη περίπτωση το Eurogroup, θα θέλαμε να έχουμε προόδους, αλλά τέτοιες προφανώς δεν υπήρξαν» είπε – βγάζοντας έξω από το «εμείς» την ελληνική αντιπροσωπεία.
Το αποτέλεσμα της απομόνωσης ήταν ως γνωστόν η άτακτη στρατηγική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ευρωπαϊκών συμμαχιών. Η αρχική προσπάθεια του υποβιβασμού της Ανγκελα Μέρκελ σε απλό ισοδύναμο παίκτη των ηγετών των υπόλοιπων 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνοδευόταν από τον προσεταιρισμό των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, καθώς και των κυβερνήσεων των χωρών που πλήττονται βαριά από την κρίση, αντικαταστάθηκε από την de facto παράδοση της λύσης του ελληνικού προβλήματος στα χέρια της καγκελαρίου.
Οχι λίγοι παρατηρητές μιλούν έτσι για ένα σιωπηρό modus vivendi (σ.σ.: συμβιβασμό) των δύο πλευρών, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, και την προσωρινή διακοπή της ελληνικής καμπάνιας για τις γερμανικές επανορθώσεις.
Η απότομη στροφή δεν έχει μείνει βέβαια απαρατήρητη στο Βερολίνο και προκαλεί πολλά χαιρέκακα σχόλια – ανάλογα εκείνων που συνοδεύουν την αποκαθήλωση του κ. Βαρουφάκη ως βασικού διαπραγματευτή της Αθήνας με τους δανειστές.
Τέτοια σχόλια ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» της αρνητικής αποτίμησης των πρώτων 100 ημερών της νέας ελληνικής κυβέρνησης που κάνει η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο.
Στην πλειονότητα συγκαταλέγεται και ο βουλευτής και μέλος του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γιόαχιμ Πος. «Σε κάθε κυβερνητικό απολογισμό υπάρχουν φωτεινά και σκοτεινά σημεία» λέει. «Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται μόνο σκοτεινά». Παράδειγμα για αυτό, προσθέτει, είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που ευνοεί «σκανδαλωδώς» τους εκατομμυριούχους. «Το ακριβώς αντίθετο θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που προβάλλει ως βασικό στόχο τη δίωξη των φοροφυγάδων» τονίζει.
Πιο αναλυτική είναι η αποτίμηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών σε ευρωπαϊκά θέματα Ντέτλεφ Σάιφ. «Τις πρώτες 100 ημέρες δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη» λέει. «Το επενδυτικό κλίμα έχει καταστραφεί. Αν η διάθεση για επενδύσεις ήταν παλαιότερα μικρή, σήμερα είναι ανύπαρκτη. Επιπλέον, οι πολίτες κρύβουν στα σπίτια τους 20 δισ. ευρώ, επειδή δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη πλέον στην οικονομική εξέλιξη. Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν ρευστότητα, μόνο επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας να παρέχει πιστώσεις ανάγκης, μέσω του ELA» λέει. Ο ίδιος δέχεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει θετικούς σκοπούς, της λείπει όμως η δύναμη να τους εφαρμόσει. Και αυτό επειδή καταπατά τους όρους ενός μνημονίου που αποτελεί τη «μοναδική βάση για να μπορέσει η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της».
Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να μπει στο παιχνίδι των αποτιμήσεων. Εμμεσα όμως συνεχίζει να ασκεί κριτική στην Αθήνα εκθειάζοντας «τις έστω και μικρές επιτυχίες» της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
Απορούν με το «ελληνικό αίνιγμα»


Το Βερολίνο προσπαθεί εν τούτοις να βρει μόνιμο δίαυλο προς την Αθήνα. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζει να απορεί με το «ελληνικό αίνιγμα». Αυτό εμπεριέχει πολλά «υποαινίγματα» — με πιο επίκαιρο, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο, την «παρελκυστική τακτική» της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω την άνεση χρόνου που δείχνουν να έχουν οι έλληνες διαπραγματευτές τη στιγμή που τους καίγεται το σπίτι» τονίζει.
Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group είναι η εκπλήρωση των όρων του τρέχοντος Μνημονίου. Ανεπίσημα ωστόσο παραπέμπει στη σημαντική ευελιξία που εξασφάλισε στην Αθήνα η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup. «Αυτή είναι και η κοινή πυξίδα στις διαβουλεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο» λέει ο αξιωματούχος.
Μακροπρόθεσμα, προβλέπει, ο ελληνογερμανικός συμβιβασμός θα είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει, δεδομένου ότι η γερμανίδα καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός αποτελούν αντιθετικούς πόλους. Βραχυπρόθεσμα όμως πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει. «Διαφορετικά θα έχουμε διπλό ατύχημα: η Μέρκελ θα χάσει το ευρώ και ο Τσίπρας θα υποστεί το Grexit». Αυτό θα μετέτρεπε τον σημερινό «αποκλεισμό στον εσωκλεισμό» σε σκέτο αποκλεισμό. Και θα ήταν ιστορικά ο χειρότερος απολογισμός των πρώτων 110 ή 120 ημερών μιας κυβέρνησης.

Η θετική εικόνα
Οι «ακάματοι εργάτες» της κυβέρνησης και ο κ. Βαρουφάκης

Στα σκληρά σχόλια που συχνά επιφυλάσσουν οι γερμανοί αξιωματούχοι για την ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως εκείνη του Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Αξελ Σέφερ, ο οποίος επισκέφθηκε στην αρχή της παρελθούσας εβδομάδας την Αθήνα. «Υπάρχουν πολλοί έλληνες υπουργοί που δουλεύουν σκληρά στο μηχανοστάσιο του κυβερνητικού πλοίου, αλλά στη Γερμανία κυριαρχεί η εικόνα του κ. Βαρουφάκη, που λιάζεται στη γέφυρα» λέει. «Πρόκειται φυσικά για παραμορφωμένη εικόνα». Ως παραδείγματα «ακάματων εργατών, που εργάζονται για τη λύση καυτών προβλημάτων» αναφέρει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, την αναπληρώτρια υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Γεγονός είναι πάντως, προσθέτει, ότι «δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς θαύματα από μια εντελώς άπειρη κυβέρνηση, η οποία διαθέτει λίγο εξειδικευμένο προσωπικό».
Στην αντιπολίτευση, η εικόνα είναι διαφορετική. Η Linke (Αριστερά), το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, επαινεί με ενθουσιασμό το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα προβάλλοντας την «πλημμύρα των πραγματικών μεταρρυθμίσεων» που έχουν ψηφιστεί ήδη από την ελληνική Βουλή: αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, Μεταναστευτικό, φυλακές, ανασύσταση της ΕΡΤ και πάει λέγοντας. Οι Πράσινοι, αντίθετα, κάνουν μια πολύ πιο κριτική αποτίμηση και τονίζουν ότι η Αθήνα έχασε άσκοπα πολύ χρόνο με τις «ασκήσεις αυτοπεποίθησης» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί ανάλογα ρεπορτάζ. Αν κρίνει όμως κανείς από την επιθετικότητα με την οποία σχολιάζουν κάθε νέο μέτρο της Αθήνας, δεν θα πρέπει να περιμένει καμία υποστήριξη. Αγρια επιθετικότητα, που έχει αφήσει, όπως λέει, «άναυδο» ακόμη και τον Πράσινο πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος είναι κάθε άλλο παρά φίλος της κυβέρνησης Τσίπρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk