Το επταήμερο του Διόδωρου

Τίγκα πραμάτειες τα μαγαζιά, το ένα πάνω στο άλλο τα πούλμαν δίπλα στο βενετσιάνικο λιμάνι, παρατεταγμένες σε άψογες σειρές χιλιάδες πολυθρόνες σε καφέ και εστιατόρια

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Στη μέγγενη του Μάη

Κόκκινη Πρωτομαγιά

Τίγκα πραμάτειες τα μαγαζιά, το ένα πάνω στο άλλο τα πούλμαν δίπλα στο βενετσιάνικο λιμάνι, παρατεταγμένες σε άψογες σειρές χιλιάδες πολυθρόνες σε καφέ και εστιατόρια, καθυστερημένοι μαγαζάτορες έχουν πέσει στη δουλειά να ανακαινίσουν ράφια και βιτρίνες, να προλάβουν τους ταξιδιώτες του πρωτομαγιάτικου τριημέρου – εντάξει, δεν έχει αρχίσει ακόμη η τουριστική σεζόν αλλά το Ρέθυμνο έχει βάλει τα καλά του και περιμένει τις μυριάδες τουρίστες που θα γεμίσουν τις παραλίες και τα πλακόστρωτα της παλιάς πόλης.

Ακόμη και τώρα, με δυσκολία περπατάς στα πεζοδρομημένα καλντερίμια ανάμεσα σε θορυβώδεις παρέες από μαθητές και μαθήτριες που απολαμβάνουν την πενταήμερη προτού αρχίσει το μέγα βασανιστήριο των εισαγωγικών εξετάσεων.
  • Το Κούγκι μου έπεφτε μακριά, για τούτο προτίμησα να έρθω στο Ρέθυμνο, δίπλα είναι το Αρκάδι, δέκα λεπτά δρόμος. Αμέσως μπορώ να φθάσω εκεί όταν έρθει η στιγμή της μεγάλης θυσίας για τον λαό και το έθνος. Σίγουρα θα έρθει με ειδική πτήση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: ως Γαβριήλ, συνονόματος του ηγούμενου του 1866, εδώ είναι η θέση του, έχει και καλογερικό παράστημα. Καμμένος και Τσίπρας ας πάνε να ανατιναχτούν στο Κούγκι.
Τι κάθομαι και γράφω… Κατάλοιπα της Αθήνας είναι οι σκέψεις αυτές, ημερολόγιό μου – όταν βρεθείς μακριά της Μάη μήνα, ειδικά σε όμορφους τουριστικούς τόπους, ξεχνάς και την κρίση και όσα ηρωικά και πένθιμα αναγγέλλονται κάθε τόσο με non-paper για τους σκληρούς αγώνες που δίνει η κυβέρνηση ενάντια στα αδυσώπητα δαιμονικά νεοφιλελεύθερα κέντρα.
Για τούτο αμφιβάλλω αν θα βρεθεί ένας έστω να συντροφεύσει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δρόμο της θυσίας. Μάη μήνα, ηλιόλουστο, με τα δέντρα, τους θάμνους, τα λουλούδια, τα αγριόχορτα να οργιάζουν, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν την άνοιξη που τόσο άργησε, τη θάλασσα να απλώνεται καταγάλανη ως εκεί που φθάνει το μάτι, ποιος έχει όρεξη να πάει στον άλλον κόσμο, να θυσιαστεί για να γίνουν πραγματικότητα τα χειμωνιάτικα ομιχλώδη οράματα της κυβέρνησής μας; Ούτε για ψήφο σε εκλογές ή δημοψηφίσματα δεν θα έχει όρεξη και όποιος τα τολμήσει θα τα χάσει.
Αλλωστε, πενιχρές ήσαν οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις για την Κόκκινη Πρωτομαγιά, εξαερώθηκε η περηφάνια για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη: μπήκε σε αυτοκίνητα, ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Λαμίας διαβάζω στο ιντερνέτ. Δεν μου φαίνεται να τρέχουν στον Γοργοπόταμο να προσκυνήσουν και να στείλουν από εκεί περήφανο χαιρετισμό στην Αλαμάνα, να τους δει ο Μανώλης Γλέζος να ευφρανθεί η ψυχή του. Τον Μάη πάνε να πιάσουν.
Αλλά η κυβέρνηση νομίζει πάντα πως είναι η κυβέρνηση του βουνού που θα μας απαλλάξει από τη γερμανική κατοχή ενώ οι μετεμψυχώσεις του Λένιν στην «Ισκρα» του Πάνου Λαφαζάνη, τυφλωμένοι από κόκκινα λάβαρα, δεν πήραν είδηση πως βγήκαν κατακόκκινες παπαρούνες στους αγρούς και πως μπαίνουμε σε άτεγκτο Μάη: «Οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικοοικονομικών ελίτ επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση… Οι λαοί της Ευρώπης που ασφυκτιούν στη μέγγενη της μονεταριστικής λιτότητας του άτεγκτου ευρωενωσιακού πλαισίου ακουμπούν τις ελπίδες τους στην προοδευτική για τον ελληνικό λαό διέξοδο που θα αποτελέσει φάρο ελπίδας και για τους ίδιους».
Μαγιάτικη εγγύηση


Λαμπρός ο ουρανός, και αυτοί οι δύστυχοι ονειρεύονται σκοτάδια για να γίνουν φάροι – άλλον τρόπο να αναγνωριστούν δεν έχουν. Αδίκως δηλαδή περιμένουν τους τουρίστες στο Ρέθυμνο; Η μέγγενη της μονεταριστικής λιτότητας του άτεγκτου πλαισίου δεν θα επιτρέψει στους λαούς της Ευρώπης να επισκεφθούν τη ρεθυμνιώτικη Φορτέτσα, να βάλουν μαγιό και να κάνουν μπάνια, να επισκεφθούν την Κνωσό, να γευτούν μυζηθρόπιτες και λαχανόπιτες, να πιουν ρακί;
Στα βήματα του δασκάλου τους: στο έγκυρο «Crash» του εγκυρότερου Γιώργου Τράγκα κατέθεσε τους μεγαλοφυείς στοχασμούς του ο εγκυρότατος Παναγιώτης Λαφαζάνης: το πολιτικό και γεωπολιτικό βάρος της χώρας μας είναι κρίσιμο, η οικονομική μας διάσταση διόλου αμελητέα «σε ποιοτικές δυνατότητες». Η Ελλάδα μπορεί χωρίς την ΕΕ, η ΕΕ δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα, καταλήγει ο μέγας στρατηγικός νους – διότι φυσικά τι θα γίνει η Ευρώπη χωρίς τον Λαφαζάνη, να τη φωτίζει ο φάρος της σκέψης του;
Αλλά και τα άλλα αστέρια της κυβέρνησης δεν πάνε καλύτερα: «η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της» κατά τον Γιάννη Βαρουφάκη που πήγε στην πρωτομαγιάτικη πορεία να βρει θαυμαστές· «οι αγώνες μας… θα νικήσουν» έστειλε μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας στην αναιμική συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Νικούν οι αγώνες, αναδιοργανώνονται οι φωνές – λόγια γεμάτα ουσία και νόημα, ποιος αμφιβάλλει για την ποιότητα της συριζαϊκής σκέψης;
  • Εχω καλαμιές, λεύκες και πεύκα απέναντί μου τώρα που γεμίζω τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου. Τα φωτίζει ήλιος ζεστός, τα στεφανώνει ουρανός γλυκός, όλα είναι ήρεμα και ευγενικά – καμιά σχέση με τους αθηναϊκούς τοίχους όπου ξερνάνε μίσος και χολή συνθήματα γραμμένα από χέρια έτοιμα να χτυπήσουν. Κυρίως στα αγαπημένα Εξάρχεια του Γιάννη Βαρουφάκη που ίσως αρχίσει να καταλαβαίνει τι τραβούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι μνημονιακοί πολιτικοί που το κόμμα του τους είχε αναγορεύσει σε προδότες.
Εχει κάθε δίκιο να αγαπά αυτή την περιοχή που κάποιοι τη θέλουν βασίλειο της βίας και του μίσους – χάρη σε αυτά δεν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Πώς να τα αποκηρύξει λοιπόν «τα παιδιά» που απειλούσαν να τον ξυλοκοπήσουν;
Αλλά δεν θα τους περάσει, δεν θα μας δέσουν όλους, Μάη μήνα, στον ζουρλομανδύα της «σκληρής διαπραγμάτευσης». Γιατί το έχει πει ο Νίκος Γκάτσος: «Παράξενη πρωτομαγιά / μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια / ήρθ’ ο καιρός του έχε γεια / τι να την κάνεις πια την περηφάνια» – για πρώτη φορά τους σκέπτομαι αισιόδοξα, ημερολόγιό μου: η κυβέρνηση πλέκει αγκάθινα στεφάνια για τα μέλη της, αυτή ήρθε καιρός να πει «έχε γεια» στην ψωροπερηφάνια της ευρεσιτεχνίας φόρων επί φόρων για να μην κάνει το αυτονόητο, να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αφού ήρθε ο Μάης μας, όλα θα πάνε καλύτερα, η Κρήτη το εγγυάται, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Κάθε φορά που συνεδριάζει το EUROGROUP, στη σκέψη μου έρχεται η παροιμία που άκουγα μικρό παιδί στο χωριό μου: «Αλί στον δέρνουν δεκαοκτώ και δεν τον δέρνει ο νους του».
Στέλιος Κ. @gmail.com
nnn
Ευρισκόμενοι οι Συριζαίοι στο τσακίρ κέφι αναφώνησαν μερακλωμένοι «όλα τα λεφτά στην πίστα» – εννοώντας την κεντρική του Στουρνάρα!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΠΕΞΗΓΩΝ
nnn
Επειδή μετά το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων Βαρουφάκη οι συνειρμοί με την περίπτωση Δρεττάκη είναι έντονοι, η Περιστέρα μάλλον δεν θα πρέπει να αισθάνεται πολύ άνετα όταν ο Αλέξης ταξιδεύει αεροπορικώς…
Πέτρος Τς., @hotmail.com
nnn
Ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται να βάζει τον γραμματέα του να τηλεφωνεί στα γραφεία των υπουργών για να τσεκάρει την ώρα που πηγαίνουν, όπως έκανε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αρκεί κάποιος να παρακολουθεί τα κανάλια και να καταγράφει πότε πιάνουν τηλεπαράθυρο και πότε το αφήνουν. Αλλωστε, τι να κάνουν στα γραφεία τους;
Χ.Γ., @yahoo.com
nnn
Ο «λιτός βίος» για φέτος προβλέπει ηλιοθεραπεία στην Ομόνοια και βουτιές στα σιντριβάνια αντί για θαλάσσια μπάνια. Ή η Ομόνοια είναι μόνο για τους μετανάστες;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Ο Αλέκος της Αίγινας και ο Αλέκος της Τήνου γέννησαν τον Αλέξη της Κυψέλης, Ζωή να έχουνε (του Νικολάου βεβαίως!, βεβαίως!).
Δέσπω, @gmail.com
nnn
Παιδιά της Αριστεράς, την εξουσία την καταλάβατε, τη φαντασία πού τη βάλατε;
Ηλίας Κ., @gmail.com
nnn
Τι κι αν φύγουμε; Η Ιταλία είναι κοντά, δεν θα πνίγονται πολλοί από όσους θα προσπαθούν να ξαναμπούν στην ΕΕ.
ΓΡΗΓ. ΒΑΡΕΛΑΣ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
nnn
Τον «χώρο τους» θέλουν άβατο· προσβάσιμη όμως αντίστροφα – και καταληπτέα ή και πυρπολήσιμη – την εκτός Αναρχείων επικράτεια.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΝΕΥ ΒΙΖΑΣ
nnn
Τελευταία γραμμή αμύνης: «Εγινε νοθεία στις εκλογές της 25/1. Αύξησαν το ποσοστό μας σε 36% για να μας εκθέσουν…».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk