Θέμα εμπιστοσύνης

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης έγινε για μία ακόμη φορά σαφής η αντίθεση του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα εμπιστοσύνης | tovima.gr
Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης έγινε για μία ακόμη φορά σαφής η αντίθεση του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πάση θυσία συμβιβασμό και η επιλογή της ρήξης αν δεν μπορεί αν επιτευχθεί «έντιμος συμβιβασμός», τον οποίο θεωρεί ανέφικτο. Παράλληλα, έγινε για ακόμη μία φορά σαφής η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα στο τι σημαίνει να είσαι κυβέρνηση και τι αντιπολίτευση.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε 100 ημέρες στην εξουσία, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντιπολίτευση. Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα ως τις διαλέξεις του Γιάνη Βαρουφάκη στα Eurogroup και τις τοποθετήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Υπουργικό Συμβούλιο, συνεχίζει να προβάλλει ανέφικτες διεκδικήσεις, να αναπτύσσει θεωρίες, να δίνει υποσχέσεις και να ονειρεύεται έναν άλλο κόσμο. Ενα κυβερνητικό κόμμα όμως δεν μπορεί να ζει σε κάποιον φανταστικό κόσμο ή να λειτουργεί με βάση ένα θεωρητικό σύστημα που κανένας άλλος δεν συμμερίζεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων και διαδικασιών, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να βρει λύσεις.
Αρνούμενος να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, αυτό που έχει καταφέρει είναι η χώρα να αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους εταίρους της και να έχει απομονωθεί. Είναι σαφές ότι αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, η επίτευξη συμφωνίας όλο και απομακρύνεται και το ατύχημα έρχεται όλο και πιο κοντά. Ακόμη και αν συμφωνήσουμε με τους πιστωτές στα νούμερα, στα μέτρα και στις μεταρρυθμίσεις, θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας στα επιθυμητά επίπεδα πριν οι δανειστές έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα ότι η συμφωνία εφαρμόζεται, ότι τα μέτρα υλοποιούνται.
Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, αισθάνεται ότι παραπλανήθηκε από τους Ευρωπαίους στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, του υποσχέθηκαν χρηματοδότηση μέσω αύξησης των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι τράπεζες και στη συνέχεια δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Ετσι, τώρα ζητεί εγγυήσεις και χρήματα πριν υπογράψει συμφωνία.
Είναι σαφές ότι εδώ που έχουν έλθει τα πράγματα και οι δύο πλευρές λειτουργούν ως το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων να είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Και δεν είναι εύκολο να κάνουν πίσω διότι όλοι αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στο εσωτερικό τους. Βεβαίως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να κρατηθεί στην ευρωζώνη. Ωστόσο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι συμμερίζεται τον στόχο αυτόν. Διότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η τρόικα, η Ελλάδα θα έπρεπε και πάλι να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Και για να το κάνει αυτό, χρειάζονται χρόνος και χρήματα, τα οποία μόνο η ΕΕ μπορεί να παρέχει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk