Το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος Χότζα, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να δει τον φάκελό του.

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στους πολίτες που εκδιώχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, στους πρώην συνεργάτες του καθεστώτος, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Sigurimi.

Πενταμελής επιτροπή θα αναλάβει να εξετάσει τους φακέλους και να τους θέσει στη διάθεση των ενδιαφερόμενων.

Η επιτροπή θα εκδίδει επίσης «πιστοποιητικά μη-συνεργασίας» με το κομμουνιστικό καθεστώς για τους Αλβανούς που πιθανόν να διεκδικήσουν αξιώματα στους κόλπους της κυβέρνησης ή είναι υποψήφιοι στις εκλογές.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι τα πρώην μέλη της Sigurimi θα αποκλείονται μελλοντικά από τη δημόσια διοίκηση.

Ωστόσο, ο νόμος δεν προβλέπει παρόμοιο μέτρο για τα άτομα που συνεργάστηκαν με τη μυστική αστυνομία μεταξύ 1944 και 1990.

Μέρος των αρχείων της μυστικής αστυνομίας καταστράφηκε την περίοδο 1991-1992, όταν την εξουσία είχαν ακόμη οι κομμουνιστές.

Η καταστροφή των αρχείων φέρεται να συνεχίστηκε το 1997, όταν στην Αλβανία σοβούσε ένοπλη εξέγερση.

Περισσότεροι από 100.000 Αλβανοί εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας την περίοδο Χότζα, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα από το 1944 έως το 1990.