Αντιδράσεις μέχρι και από προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να συνδέσει τον εκλογικό νόμο με ψήφο εμπιστοσύνης, «εκβιάζοντας» έτσι την υπερψήφισή του.

Ο τέως αρχηγός του κόμματος, Π.Λ.Μπερσάνι, διαμαρτύρεται έντονα και λέει πως δεν θα ψηφίσει, όπως και ο τέως πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. Επιμένει ο Ρέντσι στην επιλογή του, διαμηνύοντας πως «ή περνά ο νόμος, ή η κυβέρνηση πάει σπίτι της».

Η πρώτη ψηφοφορία για τα άρθρα του εκλογικού νόμου γίνεται το απόγευμα της Τετάρτης. Οι επόμενες δύο έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και η τελική ψηφοφορία τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο νόμος, το λεγόμενο «Italicum», προβλέπει ισχυρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα και, σε συνδυασμό με παράλληλες παρεμβάσεις γύρω από τη Γερουσία, σκοπεύει να αποτρέπει δυναμική ακυβερνησίας όπως αυτή στις τελευταίες εκλογές.

Εάν οι ψηφοφορίες ευοδώσουν, η Ιταλία θα έχει νέο εκλογικό νόμο μετά από έναν χρόνο έντονων πολιτικών διεργασίων. Εάν όχι, ο Ρέντσι θα πρέπει να υποβάλει παραίτηση και ο πρόεδρος της χώρας ή θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον ή θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Η «εσωτερική αντιπολίτευση» στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι δεν κρύβει τη δυσφορία της για την κίνηση του πρωθυπουργού. Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που ήταν στην ηγεσία του κόμματος αλλά αποχώρησε μετά το μετεκλογικό χάος το 2013, διαμήνυσε ότι δεν θα ψηφίσει, όπως και ο τέως πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Μία κυβέρνηση δεν μπορεί να βάζει τη Δημοκρατία σε ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο Μπερσάνι, λέγοντας πως η κίνηση Ρέντσι δημιουργεί «ανησυχητικό προηγούμενο». «Αυτήν την ψήφο εμπιστοσύνης εγώ δεν θα τη δώσω» έγραψε στο Twitter. Ο Μπερσάνι μίλησε για «παραβίαση του Κοινοβουλίου», επαναλαμβάνοντας εκφράσεις και από άλλα στελέχη της μειοψηφίας των βουλευτών του PD.

Δεν είναι σαφές έαν και πόσοι εξ αυτών θα καταψηφίσουν ή θα επιλέξουν την αποχή από την ψηφοφορία -οι περισσότεροι φαίνεται ότι θα επιλέξουν το δεύτερο, «νίπτοντας τας χείρας τους». Ακόμη κι έτσι, η πικρία στο κυβερνών κόμμα παραμένει και το σχίσμα θα βαθύνει.

Σε ανοικτή του επιστολή που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην Stampa, ο Ματέο Ρέντσι υπερασπίζεται ως πράξη σοβαρότητας την επιλογή του να φέρει το Italicum συνδεδεμένο με ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας πως γίνεται αφού έχουν ήδη γίνει «δεκάδες τροποποιήσεις και διαβουλεύσεις» για τον νόμο. Οι βουλευτές, κατέληξε, καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ονομαστικά.