Συνεδριάζει την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ) με θέμα τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην εισήγηση της Διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία κατατέθηκε εν όψει της συνεδρίασης, προτείνεται η μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ταμειακών διαθεσίμων ύψους έως 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μετατραπούν σε κρατικά repos, για το διάστημα από τις 7 έως τις 26 Μαΐου.

Η εισηγητική πρόταση εκτιμά ότι η επένδυση είναι συμφέρουσα, γιατί προσφέρει ελκυστική απόδοση και εξασφαλίζει παράλληλα τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων.

Οι πράξεις repos, που θα συνάψει το ΙΚΑ, έχουν μικρή διάρκεια έως 15 ημερών και η απόδοση των κεφαλαίων η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Ιουνίου, θα είναι τουλάχιστον 2,6% σε ετήσια βάση.

Στην εισήγηση σημειώνεται επίσης, ότι το ποσόν το οποίο θα διατεθεί «δε θα χρειαστεί για την κάλυψη κάποιας υποχρέωσης του Ιδρύματος, διότι τα ήδη υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα μαζί με τις επικείμενες εισροές, επαρκούν με απόλυτη ασφάλεια».

Τονίζεται τέλος, ότι και ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, δεν κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41,τ.Α΄/20-4-2015), τα ποσά τα οποία θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, επενδύονται αποκλειστικά σε repos (συμβάσεις πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς) με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο.

Συνταξιούχοι διέκοψαν την συνεδρίαση

Μια ομάδα περίπου 50 συνταξιούχων του ΙΚΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων Δήμο Κουμπούρη, εισήλθε στο κτίριο του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος με θέμα τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων και συνταξιούχων ανέβηκε στον πρώτο όροφο την ώρα που θα ξεκινούσε η συνεδρίαση και ζήτησε να διακοπεί.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις για αρκετή ώρα με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο ο οποίος ζητούσε την αποχώρησή τους από την αίθουσα, δεχόμενος ωστόσο την παρουσία του κ. Κουμπούρη στη συνεδρίαση. Τελικά η συνεδρίαση διεκόπη καθώς δεν επήλθε συνεννόηση.

Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά «ηλεκτρισμένη» χωρίς όμως να ξεφύγει από τα όρια των φραστικών αντιπαραθέσεων.

Λίγο νωρίτερα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Δ. Κουμπούρης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του «στην εφαρμογή αποφάσεων που έρχονται να αποψιλώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρωθούν οι δανειστές και οι τράπεζες από τον κόπο των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Ο κ. Κουμπούρης, τέλος, κάλεσε τη διοίκηση του ΙΚΑ και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων.έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.