Το σημαντικό ζήτημα της έλλειψης χώρων στον Πειραιά για μεγάλα συνέδρια και εκθέσεις αλλά και ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων σε αυτά επανήλθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο μεγάλο λιμάνι από τις 28 ως τις 31 Μαΐου.
Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παραδέχθηκε την έλλειψη λέγοντας πως «έτσι είναι η πόλη μας αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το να θέτουμε στόχους για εκδηλώσεις και να έχουμε όραμα αναπτύσσοντας τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές με σκοπό και την προσέλκυση τουριστών».
Παράλληλα υπενθύμισε την υποψηφιότητα του Πειραιά ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Επιπλέον στον χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία που έχει για τον Πειραιά η συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και στη συνεισφορά φορέων της πόλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων -εκτός από το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με έλληνες και ξένους προσκεκλημένους- περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις, δρώμενα κ.ά. στον Πειραιά ενώ, όπως αποκάλυψε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος καιεπικεφαλής της ομάδας εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 κ.Πέτρος Κόκκαλης, «ενώ έχουμε ένα τόσο μεγάλο λιμάνι δεν υπάρχει χώρος για να έρθουν στον Πειραιά όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν βάρκες. Έτσι θα παραχωρηθεί ο χώρος στη Μαρίνα Ζέας που βρίσκεται στο ύψος της πλατείας Αλεξάνδρας».
Μάλιστα, όπως είπε, για πρώτη φορά θα ανοίξει τις πόρτες της για τους πολίτες η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αλλά για να το επισκεφτεί κάποιος θα πρέπει πρώτα να κάνει κράτηση. Ακόμη θα μπορούν οι πολίτες να επισκεφτούν και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο αντιπεριφειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης (εκπροσωπώντας την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου) καιο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τις ξεναγήσεις θα μπορούν να βρουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα
Επίσης τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας εκδίδουν γραμματόσημο που θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαΐου 2015.
Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ το γραμματόσημο είναι ενταγμένο στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Επέτειοι – Γεγονότα 2015», θα εκδοθεί σε 500 χιλιάδες τεμάχια, ενώ την ίδια ημερομηνία θα κυκλοφορήσει και σε φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας που φέρει τα επίσημα λογότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» αλλά και το επίσημο λογότυπο του Δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας».
Το γραμματόσημο «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» και ο Φάκελος Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, θα παρουσιαστούν επίσημα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Παλαιό Tαχυδρομείο), κατά τα εγκαίνια της φιλοτελικής έκθεσης «Πειραιάς – Θάλασσα – Ναυτιλία».