Έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των δήμων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από το μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα που καταφθάνει στη χώρα, ζήτησε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λόγω των μεταναστευτικών ροών, ενώ συζητήθηκαν οι πολιτικές που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε τη θέση της ΚΕΔΕ πως αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, για το οποίο χρειάζεται να συνδράμουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και όχι μόνον οι χώρες πρώτης υποδοχής. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η ευρωπαϊκή διάσταση δεν αναιρεί την υποχρέωση της Ελλάδος να αποκτήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε στον Έλληνα Επίτροπο ότι με δεδομένο ότι αρκετοί δήμοι ήδη σήκωσαν μεγάλο βάρος για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, κατά βάση με δικά τους μέσα, αυτές οι ιδιαίτερα έκτακτες συνθήκες πλέον είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με ίδια μέσα της Αυτοδιοίκησης. Με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά αναγκαίο και επείγον να διασφαλιστεί χρηματοδότησή τους, μέσα από τα κονδύλια που εισπράττει η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.

«Ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών καθώς και ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύεται πως είναι καθοριστική η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπισή του συγκεκριμένου ζητήματος», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Τέλος, ο κ. Πατούλης κάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να παραστεί στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ , στις 7 Μαΐου στη Χαλκιδική και να παρουσιάσει τις θέσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.