Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί σε λίγες μέρες θα κληθούν να κρίνουν τη συνταγματικότητα της επίμαχης πράξης ύστερα από προσφυγή που κατέθεσε το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Σίνδος).

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ΤΕΙ υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα.

Στην προσφυγή γίνεται λόγος για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» που έγινε με την κατάσχεση των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια ανατροπή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ.

Ακόμη, αναφέρει το ΤΕΙ. ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Στο «δια ταύτα» της προσφυγής το ΤΕI διεκδικεί την άμεση αναστολή, αλλά και την ακύρωση της Πράξης Νoμοθετικού Περιεχομένου.