Η τουρκική εφημερίδα «Zaman» δημοσίευσε την Τρίτη 28 Απριλίου το ακόλουθο άρθρο του τακτικού συνεργάτη της δρ. Klaus Jurgens, καθηγητή στο Leibnitz Institut for Sea Research, με τίτλο «Πότε ο Αλέξης Τσούπρας θα επισκεφθεί την Άγκυρα;»
Οι ελληνο-τουρκικες σχέσεις είναι ένα θαυμάσιο θέμα για να ασχοληθείς. Υπάρχουν μυριάδες ζητήματα που θέλουν να τα προσέξεις. Καθώς φυσά ένας φρέσκος πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο που μοιραζόμαστε από τις 25 Ιανουαρίου όταν ανέλαβε νέα κυβέρνηση στην Αθήνα τα πράγματα υπόσχονται πολλά. Γιατί είμαι αισιόδοξος;
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας μόλις συμπλήρωσε 100 ήμερες στην εξουσια–ήρθε λοιπόν η ώρα για τον Σύριζα να μας δείξει τι είναι.
Ας αρχίσω από το κύριο πρόβλημα που καιει–την ελληνική οικονομία. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις των κυμαίνονται γύρω στα 4 δις δολάρια, δηλαδή απέχουν πολύ από το στόχο των 10 δις που και οι δυο χώρες έβλεπαν πιθανές. Αν αυτά τα ποσά αυξηθούν ασφαλώς αυτό θα είναι ευεργετικο και για την Άγκυρα και για την Αθηνα. Η ελληνικη κυβερνηση θα ενδιαφερεται εποιμενως να προσελκυσει τουρκους επενδυτες και η Τουρκια θα πασχιζει να εξαγει περισσοτερα στους γειτονες.
Να προσεξιουμε και την τρεχουσα στρατιωτικη συνεργασια αντι να συζητουμε τις παρεξηγησεις του παρελθοντος. Εφτασε η ώρα να αρχισουμε μια νέα εποχη και σε αυτον τον τομεα. Η Τουρκια και η Ελλαδα είναι φιλες γειτονικες χώρες και οι δυο μελη του ΝΑΤΟ. Καθώς πολλες περιοχες του κοσμου εγιναν ζωνες αντιπαραθεσης και ανωμαλιας τα νερα του Αιγαιου που μοιραζονται οι δυο χώρες θα μπορουσαν να χρησιμευαν σαν μοντελο ειρηνικης συνυπαρξης.
Ας περασουμε στην Κυπρο. Μολονοτι εχουμε ασχοληθει και αλλοτε–σημερα η λυση για τη διχασμενη χωρα είναι κοντα οσο ποτε αλλοτε. Αν ο Τσιπρας αφησει τα περασμενα και προσεκτικα ωθησει τους ηγετες της νοτιας Κυπρου να ενδιαφερθουν πραγματικα για επανενωση του νησιου στη βαση ενος μοντελου κρατους διζωνικου, ομοσπονδιακου, ενωμενου και πληρες μελους της Ευρωπαικης Ενωσης τα πράγματα ισως αλλαξουν. Και αν λαβουμε υπ΄οψη τις προεδρικες εκλογες της περασμενης Κυριακης στη βορειο Κυπρο τα οποια εφεραν τον Μουσταφα Ακιντσι στα υψη εχουμε μια εικονα η οποια πραγματικα δειχνει «πολλα υποσχομενη». Ειδικοτερα σε σχεση με την Κυπρο–αν ο Σύριζα θελει να στειλει ένα μηνυμα τωρα είναι η ώρα και οχι αυριο. Περιττο να πουμε οτι βορρας και νοτος, Αθηνα και Άγκυρα πρεπει να βαδισουν στην ιδια κατευθυνση.
Ας μη παραβλεψουμε το θέμα του μελλοντος της τρεχουσας συμμετοχης της Ελλαδας στην ΕΕ και της μελλοντικης της Τουρκιας. Οι δυο χώρες πρεπει να αλληλουποστηριχθουν στην προσπαθεια (α) μιας ελληνικης προοπτικης που η ευρωζωνη να λειτουργει πιο αποτελεσματικα και να μη πιεζει για μεγαλυτερη λιτοτητα τα ασθενεστερα μελη της, γεγονος που κανει την ευρωζωνη πιο ασταθη και (β) κατα την αποψη της Αγκυρας, να πεισθει η Ε Ε να δείξει μεγαλυτερη δραστηριοτητα στο ζητημα της διευρυνσης ωστε να περιλαμβανει και την Τουρκια.
Ενα πραγμα που είναι οσο κανενα αλλο κοντυτερα στην πολιτικη καρδια μου είναι ο λαος. Ειναι βεβαιο οτι και οι δυο χώρες εχουν μαθει τα μαθηματα τους από το παρελθον και αντιλαμβανονται οτι οι ειρηνικες, αμοιβαια επωφελεις σχέσεις και οι καλες γειτονικες συναντησεις είναι ο μονος λογικος τροπος για να προχωρησουν. Ομως και οι δυο κοινωνιες, μολονοτι γεωγραφικα τοσο κοντα η μια στην αλλη, δειχνουν κατα καιρους να είναι τοσο απομακρισμενες. Ας υπαρξουν, λοιπον, περισσοτερες ανταλλαγες επισκεψεων μεταξυ των νεων της Ελλαδας και της Τουρκιας. Ας υπαρξει πολύ περισσοτερο τουρισμος, με Ελληνες που επισκεπτονται την Τουρκια και Τουρκους που επισκεπτονται την Ελλαδα. Η Ελλαδα και η Τουρκια είναι ονομαστες για τα πολιτιστικα μνημεια τους. Φαγητο, μουσικη–ολα πρεπει να βοηθησουν ωστε να φερουν τους δυο λαους ακομη εγγυτερα τη μια με την αλλη.
Δουλειες και εμποριο, στρατιωτικα ζητήματα, Κυπριακο, η ΕΕ, ο τουρισμος και, φυσικα, η κοινωνια. Ο πρωθυπουργός Τσιπρας θα εχει πληθος υψηστης σημασιας σχετικα θεματα να συζητησει στην Τουρκια. Μηπως εχει βαλει κατα νου καποιες ημερομηνιες στην ατζεντα του για να την επισκεφθει;