Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης, εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις που να έρχονται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις απολυμένων και την αποκατάσταση αδικιών στο Δημόσιο («διαθέσιμοι» κ.ά.), ο κ. Βούτσης τόνισε ότι θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις και οι διακηρύξεις της κυβέρνησης σταδιακά μέσα στα όρια της συνταγματικής προθεσμίας.
«Δεν είμαστε κυβέρνηση δυόμισι ή τριών χρόνων, αλλά ολίγων μηνών, για να απαντήσουμε σε όλα μέσα σε αυτό το διάστημα. Ο νοών νοείτω…» είπε ο κ. Βούτσης και στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως είπε, σημείωσε: «Δεν δεχόμαστε σκιές. Συν τω χρόνω, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Δεν είμαστε μια διακυβέρνηση μικρής, πεπερασμένης και υπό κηδεμονία δράσης».
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών σημείωσε ότι «κάναμε προγραμματικές διακηρύξεις σύμφωνα με τη συνταγματική προθεσμία της τετραετίας. Αν δεν προκύψει μια πρόδηλη διάσταση με το κοινωνικό – λαϊκό αίσθημα, είναι σαφές ότι θα προσπαθήσουμε τις πολιτικές μας να τις ξετυλίξουμε στη διάρκεια αυτής της συνταγματικής διορίας. Ό,τι άλλο αφορά στα κεντρικά ζητήματα και διακυβεύματα που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε αυτό το πρόγραμμα είναι άλλο θέμα», εννοώντας προφανώς ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει τις εξελίξεις.
Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τόνισε, είναι να υπάρχει έντιμη συμφωνία και μετά το καλοκαίρι μια μεγάλη συμφωνία. Δεν αρκεί να ξύνεις συνεχώς για το μεροδούλι – μεροφάι, θέλουμε παραγωγική ανασυγκρότηση, να σηκώσει κεφάλι η χώρα, αναπτυξιακές δομές και δημόσια διοίκηση.
«Υπομονή και προσπάθεια ως τον Ιούνιο για επιβίωση και ανάσχεση των δυσκολιών»
Αργότερα όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να διαπιστωθεί αυτό που λέει για τη διάσταση με το λαϊκό αίσθημα, απάντησε: «Μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από το όλο κλίμα. Ο κόσμος μάς δίνει ενθάρρυνση σε μεγάλο βαθμό, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μεροδούλι – μεροφάι τη στάγδην διαχείριση μισθών και συντάξεων. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια ως τον Ιούνιο για επιβίωση και ανάσχεση των δυσκολιών. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η μεγάλη συμφωνία που θα ανοίξει ορίζοντες. «Αυτή θα πρέπει, όπως έχουμε πει, να απομειώσει το χρέος με διάφορες τεχνικές, να τελειώσει τις υποσχέσεις για πρωτογενές πλεόνασμα».
«Αν δεν έχεις 10-12 δισ. ευρώ με παγωμένα τοκοχρεολύσια, πώς θα κάνεις παραγωγική ανασυγκρότηση;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι».
Ο «καταλύτης» και τα… πουκάμισα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του για εξάντληση της τετραετίας, παρέχοντας παράλληλα στήριξη στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.
Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία αποτελούν διακύβευμα για όλη την Ευρώπη και για την πολιτική ανάπτυξη που θα ακολουθηθεί. «Θέλουμε να αποτελέσουμε καταλύτη» υπογράμμισε.
Τόνισε μάλιστα ότι ο πόλεμος κατά της κυβέρνησης αφορά το παράδειγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι το ζήτημα αν ο υπουργός έχει μέσα ή έξω το πουκάμισο από το παντελόνι του, τα θέματα που συζητούνται είναι ζητήματα στρατηγικής επιλογής.
Όσον αφορά το νομοσχεδίου για τις επαναπροσλήψεις απολυμένων και την αποκατάσταση αδικιών, «διαθέσιμων» και άλλων κατηγοριών, στο Δημόσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έθεσε απώτερο όριο ψήφισης στη Βουλή την 5η Μαΐου, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα έρθει νέο σχέδιο νόμου για την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση.