Με την διαπραγμάτευση να εισέρχεται σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο και με το θέμα της ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου να αποτελεί την πλέον καθοριστική παράμετρο για τις εξελίξεις, κάποια νέα στοιχεία διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ληφθούν αποφάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Κυριακής ερμηνεύεται ως ένδειξη της διάθεσης του Πρωθυπουργου να προστρέξει επί της ουσίας στην γερμανίδα Καγκελάριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα κλίμα που θα «προστατεύσει» την διαδικασία, έπειτα και από το επεισοδιακό eurpogroup της Παρασκευής, όπου ο Ι. Βαρουφάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με εχθρική αντιμετώπιση από τους ομολόγους του της ευρωζώνης.

Υπό την έννοια αυτή, και σύμφωνα με τα όσα αφήνεται να εννοηθούν από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας παρεμβαίνει πλέον προσωπικώς θέλοντας έτσι να δείξει ότι «παίρνει πάνω του» το παιχνίδι και ότι είναι διατεθειμένος να διασφαλίσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να επιτευχθεί εν τέλει μία συμφωνία – μέ ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι αφότου είχε συνομιλήσει με την κυρία Μέρκελ ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, με τον οποίο πιθανολογείται ότι συζητήθηκαν τα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής και διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και για τον υπουργό Οικονομικών προσωπικώς.

Κατόπιν αυτών, η σημαντικότερη και ουσιαστικότερη ίσως εξέλιξη της Κυριακής ήταν το γεγογός ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο αναλαμβάνει πλέον επισήμως ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιακράκης, ο οποίος εδώ και καιρό αντιμετωπίζεται από τις Βρυξέλλες ως το μόνο πρόσωπο της ελληνικής ομάδας τεχνοκρατών, με το οποίο είναι δυνατή και εποικοδομητική η συζήτηση.

Δεδομένου δε ότι από πλευράς δανειστών έχει καταστεί σαφές ότι βασική προϋπόθεση για την συνέχιση της διαδικασίας είναι η διενέργεια μίας ουσιαστικής συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να κοινοποιήσει για πρώτη φορά επισήμως την επικοινωνία του κ. Χουλιαράκη – ενός προσώπου της επιλογής Τσίπρα – Δραγασάκη, το οποίο έχει έλθει και σε σύγκρουση με τον Ι. Βαρουφάκη – με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και την Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων».