Ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία εναντίον πυρήνα εξτρεμιστικής οργάνωσης με βάση την Σαρδηνία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δράστες της σφαγής του 2009 στην Πεσαβάρ του Πακιστάν και σωματοφύλακες του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι έρευνες κατά του πυρήνα αποκαλύπτουν, δε, την παρουσία δύο καμικάζι στην Ιταλία και το σχεδιασμό επίθεσης στο Βατικανό το 2010.

Οι ιταλικές Αρχές έχουν εκδώσει ενατάλμα σύλληψης για 20 πρόσωπα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί εννέα άτομα στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που εκτείνεται σε επτά επαρχίες -Κάλιαρι, Σάσαρι, Μπέργκαμο, Ματσεράτα, Ρώμη, Φροζινόνε και Φότζα. Τρία άτομα καταζητούνται ακόμη, ενώ οι υπόλοιποι πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης, δύο άνδρες που ανήκαν στην προσωπική φρουρά του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, καθώς και ύποπτοι δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην αγορά Μεένα στην Πεσαβάρ του Πακιστάν το 2009 που κόστισε τη ζωή περισσότερων από 100 ανθρώπων.

Όλοι οι συλληφθέντες ή καταζητούμενοι είναι πακιστανικής και αφγανικής καταγωγής.

Από τις τηλεφωνικές υποκλοπές της αντιτρομοκρατικής προέκυψαν ενδείξεις για την παρουσία δύο καμικάζι στην Ιταλία και την προετοιμασία ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης στο Βατικανό.

Ο εισαγγελέας του Κάλιαρι Μάουρο Μούρα, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες, δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η επίθεση σχεδιαζόταν το Μάρτιο του 2010, και ο σχεδιασμός δεν έχει αμφισβητηθεί εκ μέρους των συλληφθέντων.

Την περίοδο της συνωμοσίας για επίθεση κατά του Βατικανού ο τότε Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ βρισκόταν ακόμη στο στόχαστρο του μουσουλμανικού κόσμου εξαιτίας της ομιλίας που είχε εκφωνήσει το 2006 στη Γερμανία, επικαλούμενος Βυζαντινό αυτοκράτορα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ορισμένες από τις διδασκαλίες του Μωάμεθ ως «μοχθηρές και απάνθρωπες».

Το τελευταίο διάστημα τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στο Βατικανό υπό την απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος ο Πάπας δηλώνει ότι συνειδητοποιεί πως μπορεί να είναι στόχος, αλλά τονίζει ότι φοβάται περισσότερο για τα πλήθη των πιστών που συρρεύουν στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις, ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρνι, δήλωσε ότι πρόκειται για μία υπόθεση του 2010 που δεν είχε καμία συνέχεια και δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Αγία Έδρα.

Η σχετική έρευνα των ιταλικών αρχών είχε ξεκινήσει το 2005, αλλά ο εισαγγελέας του Κάλιαρι δήλωσε ότι επιβραδύνθηκε καθώς διέρρευσαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης και οι ύποπτοι κατάλαβαν ότι παρακολουθούνταν.

Κατά τις ιταλικές αρχές στόχος του τρομοκρατικού δικτύου ήταν η υποκίνηση εξέγερσης για την πτώση της κυβέρνησης του Πακιστάν. Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, το δίκτυο είχε και εγκληματική δράση στη χώρα παρέχοντας πλαστά έγγραφα σε Αφγανούς και Πακιστανούς μετανάστες για να περάσουν σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης ή να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.