«Όσο επενδύουν σε Ευρώπη-Φρούριο, τόσο θα πεθαίνουν άνθρωποι»

«Όσο πιο πολύ οι πολιτικοί επενδύουν στην ‘Ευρώπη-Φρούριο’, τόσο θα πεθαίνουν άνθρωποι, όσο πιο πολλά εμπόδια βάζουν, τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταφεύγουν σε όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους για να σωθούν» επισημαίνει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Στ.Κυρούσης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετά τη Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για την εμμονή των ηγετών της ΕΕ σε αδιέξοδη πολιτική.

«Όσο πιο πολύ οι πολιτικοί επενδύουν στην ‘Ευρώπη-Φρούριο’, τόσο θα πεθαίνουν άνθρωποι, όσο πιο πολλά εμπόδια βάζουν, τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταφεύγουν σε όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους για να σωθούν» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Στάθης Κυρούσης και προσθέτει πως, αντί να ανοίγονται νόμιμοι οδοί, όπως προβλέπουν οι νόμοι και οι συνθήκες για τους ανθρώπους που έρχονται από πολέμους, κλείνουν περαιτέρω τα σύνορα και στήνονται φράχτες.

Εξάλλου, σε απάντηση της ανακοίνωσης της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για την εμμονή των ηγετών της ΕΕ σε αδιέξοδη πολιτική, στην οποία η σωτηρία ανθρώπινων ζωών δεν είναι προτεραιότητά τους.

«Έκπληκτοι βλέπουμε ότι η τεράστια διάθεση μέσων και πόρων για την κήρυξη πολέμου κατά των διακινητών δεν αντισταθμίζεται εξίσου με ενέργειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ορελί Ποντιώ (Aurelie Ponthieu), σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη μετανάστευση.

Το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε, συνεχίζει η κ. Ποντιώ, δεν προσφέρει επαρκή μέσα έρευνας και διάσωσης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις πολιτικές που συνέβαλλαν στη σημερινή κατάσταση, εστιάζοντας στην αποτροπή και τον αποκλεισμό των ανθρώπων εκτός Ευρώπης, μέσω της κατάργησης των διόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπιστώνει, επίσης, πως η συνάντηση των Ευρωπαίων δεν πρότεινε καμία ασφαλή και νόμιμη εναλλακτική διέλευση αντί της μετανάστευσης δια της θαλάσσιας οδού.

Χωρίς ταυτόχρονη πρόταση εναλλακτικών λύσεων, η κήρυξη του πολέμου κατά των διακινητών είναι κήρυξη πολέμου κατά των ίδιων ακριβώς ανθρώπων που τα κράτη μέλη διατείνονται ότι είναι προτεραιότητα τους να σώσουν, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυρούσης εκφράζει την απορία, «θα είμαστε ικανοποιημένοι, αν πνιγούν και φέτος 3.500 άνθρωποι όπως πέρσι στη Μεσόγειο; Μπορεί αυτή να είναι η φιλοσοφία μιας ουμανιστικής Ευρώπης;» και επισημαίνει:

«Παρά την επιχείρηση ”μάρε νόστρουμ” του ιταλικού κράτους, που εφοδιασμένοι με ελικόπτερα, σκάφη και άλλα μέσα ”σκάναραν” τη θάλασσα και διέσωζαν όποιο πλοίο εντόπιζαν, 2.500 άνθρωποι πνίγηκαν μόνο στα ανοιχτά της Ιταλίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk