Όλα ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια, όταν το παγκόσμιο «φαινόμενο» περιεχομένου βίντεο YouTube ανέβηκε στον παγκόσμιο ιστό. Στις 23 Απριλίου του 2005, ο 25χρονος επινοητής του, Τζοντ Καρίμ ανέβασε το πρώτο βιντεάκι διάρκειας 19 δευτερολέπτων στη σελίδα, με τίτλο «Εγώ στον ζωολογικό κήπο» (Me at the Zoo).

Το απλό βίντεο με φόντο τους ελέφαντες του πάρκου, σηματοδότησε το ξεκίνημα της ηλεκτρονικής επανάστασης ως προς την παγκόσμια διανομή βίντεο online της τρίτης πιο δημοφιλούς ιστοσελίδας του πλανήτη, μετά το Google και το Facebook.

Η ιστορία του ιστότοπου

Η ιδέα για τo YouTube του Καρίμ υλοποιήθηκε στην πορεία με τη βοήθεια των Τσαντ Χάρλεϊ και Στιβ Τσεν, πρώην εργαζομένων της εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών PayPal. Ο ευρηματικός Καρίμ, είχε επινοήσει μεταξύ άλλων, το σύστημα anti-fraud (για την καταπολέμηση του κινδύνου απάτης) της PayPal για το οποίο είχε ανταμειφθεί αδρά κατά την εξαγορά της εταιρείας από το eBay, το 2002.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν τίποτα μπροστά στα 64 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ο ίδιος όταν το YouTube αγοράστηκε από τη Google το 2006, έναντι 1,65 δισ. δολαρίων σε μετοχές.

Υπολογίζεται ότι το 2007 το YouTube είχε εύρος ζώνης αντίστοιχο με εκείνο που είχε το Διαδίκτυο το 2000.

Τον Ιανουάριο του 2010, το YouTube ανακοίνωσε την υπηρεσία online ενοικίασης ταινιών για χρήστες από ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία. Η εν λόγω υπηρεσία προσφέρει στο κοινό περισσότερους από 6.000 τίτλους ταινιών.

Τον Μάρτιο του 2010, η σελίδα άρχισε να προσφέρει δωρεάν τη δυνατότητα streaming περιεχομένου, και συγκεκριμένα των αγώνων κρίκετ του Ινδικού Πρωταθλήματος. Πρόκειται για την πρώτη online δωρεάν μετάδοση ενός αθλητικού γεγονότος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εποχή του βίντεο

Σήμερα το YouTube λειτουργεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες θυγατρικές της Google. Καθημερινά περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες χρησιμοποιούν το διαδικτυακό «κανάλι» με σκοπό την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, ενώ οι υπηρεσίες του διατίθενται σε 75 διαφορετικές χώρες και σε 61 γλώσσες.

Υπολογίζεται ότι κάθε λεπτό ανεβαίνουν σε αυτό περί τις 300 ώρες βίντεο, ενώ τα ημερήσια views των ήδη ανεβασμένων βίντεο αγγίζουν μερικά δισεκατομμύρια. Σε αυτό βέβαια έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα και οι νέες φορητές συσκευές (π.χ. smartphones και tablets) εξοπλισμένες με κάμερες, οι οποίες επιτρέπουν την κινηματογράφηση ανά πάσα στιγμή αλλά και την άμεση ανάρτηση του οπτικοακουστικού υλικού online.

Στην κορυφή των views του YouTube πάντως, σκαρφαλώνει το βίντεο του τραγουδιού-«πυροτέχνημα» του νοτιοκορεάτη καλλιτέχνη Psy, «Gagnam Style», με θεάσεις που ξεπερνούν τα 2,3 δισεκατομμύρια. Αμέσως μετά, ακολουθούν τα βιντεοκλίπ των Τζάστιν Μπίμπερ και Ludacris «Baby», όπως επίσης και τα τραγούδια της «βασίλισσας της ποπ» Κέιτι Πέρι «Dark Horse» και «Roar».

Τον Φεβρουάριο του 2015, ο δημοφιλής ιστότοπος ανακοίνωσε την αντίστοιχη υπηρεσία για παιδιά, YouTube Kids, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά ελέγχων και περιορισμών γύρω από το ποιος μπορεί να ανεβάσει περιεχόμενο.

Ο επίσημος εορτασμός των δέκατων γενεθλίων του YouTube, σύμφωνα με τη Google, αναμένεται να γίνει στις 10 Μαΐου.