Δεκτό έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας το αίτημα των περιφερειαρχών και των δημάρχων για συνάντηση μαζί του, σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Σάββατο , ο κ. Τσίπρας συναντά ξεχωριστά τις δυο αντιπροσωπείες των αιρετών Α΄και Β΄Βαθμού. Στις 12 το μεσημέρι με την ΕΝ.Π.Ε (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) και, ακολούθως, στις 3 το μεσημέρι με το προεδρείο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Ήδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής αντιπροσωπείας των δημάρχων, είχε ενημερώσει στη Βουλή, όλα τα κόμματα αλλά και τον α΄αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Μητρόπουλο για την διαφωνία της ΚΕΔΕ όσον αφορά στη διαδικασία με την οποία προχώρησε η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και στο περιεχόμενό της .

Όμως, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ έχουν αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» συνεννόησης και ενδεχομένως αποδοχής τελικά της μεταφοράς μέρους των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Κι αυτό για να ενημερωθούν, όπως σημειώνουν, για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Ετσι, η επαφή με τον κ. Τσίπρα θεωρείται κρίσιμη. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Πατούλης, με δηλώσεις του, έχει επισημάνει ότι «πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό και η ανάγκη εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος να δώσει περαιτέρω λύσεις».

Μάλιστα, είναι αξιοπρόσεκτο ότι η ΚΕΔΕ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «νίκη της λογικής και της αυτοδιοίκησης» την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων.
Με κάθε τρόπο, οι εκπρόσωποι των περιφερειαρχών και των δημάρχων αφήνουν περιθώρια σύγκλισης με την κυβέρνηση. Λένε και ξαναλένε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην εθνική προσπάθεια. Μάλιστα, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα και κατήγγειλαν πολλάκις τηην έλελιψη διαλόγου.

Τις τελικές τους αποφάσεις θα τις λάβουν τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η ΚΕΔΕ έχει γνωστοποιήσει ότι μετά την ενημέρωση που θα λάβει από τον πρωθυπουργό θα προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου για να επανακαθορίσει τη θέση της.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την ΕΝΠΕ.

Εν τω μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα (23.42015) σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Το υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ( παράταξη της περιφεριάρχου κυρίας Ρένας Δούρου), των ΑΝΕΛ και ο σύμβουλος της παράταξης «Ανάσα Για την Οικολογία»). Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα «η Αυτοδιοίκηση, σε τόσο κρίσιμες και οριακές στιγμές, οφείλει να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα συνδράμει στην εθνική προσπάθεια».
Η Περιφέρεια Αττικής είχε λάβει στις 26/3 απόφασης για άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας. Θεωρεί ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί έναν προσωρινό χειρισμό, για να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας.

Ιδιαίτερα αιχμηροί στην τοποθέτησή τους ήταν οι Περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ («Λαϊκή Συσπείρωσης») . Επεσήμαναν ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι απαράδεκτη καθώς υποχρεώνει Δήμους, Περιφέρειες, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς, να παραδώσουν τα αποθεματικά των ταμείων τους, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα σημείωσαν την υποκρισία των άλλων παρατάξεων καθώς «το μόνο παράπονο που έχουν είναι πως δεν προηγήθηκε διάλογος».

Κατήγγειλαν την Περιφερειακή Διοίκηση, που πρώτη απ’ όλους τους φορείς, με απόφασή της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετέφερε ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή της Διοίκησης , σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποσκοπεί «αποκλειστικά και μόνο στο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, που προεκλογικά ισχυριζόταν ότι δε θα πλήρωνε, αποδεικνύοντας ότι έλεγαν συνειδητά ψέματα για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους».
Επίσης κατήγγειλαν «τον αντικομμουνισμό στον οποίο κατέφυγαν στελέχη της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσουν τη στήριξη σ’ αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης».

Απουσίαζε η Ρένα Δούρου

Η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου δεν παρέστη στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, λόγω της απουσίας της στο εξωτερικό. Την εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου. Ο κ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με την κυρία Δούρου την ερχόμενη Τρίτη (28.4.2015), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ με ΓΓ του ΥΠΕΣ

Σχετικά με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει εκφράσει τη διαφωνία της ως προς την επιλεγείσα διαδικασία, αλλά και την ανησυχία της ως προς την τύχη των αποθεματικών των Δήμων. Αυτούς τους προβληματισμούς μετέφερε , μεταξύ άλλων θεμάτων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Θέμις Μπαλασόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανανασυγκρότησης κ. Κώστα Πουλάκη.

Ο ΓΓ του υπουργείου επεσήμανε ότι η έκτακτη διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη επιλογή της κυβέρνησης, αλλά επιλέχθηκε λόγω έκτακτων συνθηκών. Επίσης, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι « μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μπορέσει να πάρει ανάσα, ώστε να συνεχίσει και να εντείνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, χωρίς να αθετήσει ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις της έναντι των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή, το Συνδικάτο ΟΤΑ προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια. Επίσης, προχώρησε σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Πετρούπολης (κ. Βαγγέλης Σίμος), Χαϊδαρίου (κ. Μιχάλης Σελέκος) και Καισαριανής (κ. Ηλίας Σταμέλος) αλλά και των προέδρων Σωματείων εργαζομένων της Πετρούπολης και του Χαϊδαρίου.

Σε συνάντηση με τον ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, του εξέφρασαν την απαίτηση των εργαζομένων για κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, επισημαίνοντας ότι δεν διασφαλίζονται τα λειτουργικά έξοδα των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών δομών αλλά και των ίδιων των δήμων. Επίσης, οι τρεις δήμαρχοι του γνωστοποίησην ότι τα δημοτικά τους συμβούλια, με αποφάσεις τους, δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα τους στη Τράπεζα της Ελλάδος.

ΠΑΜΕ: Τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά είναι για τις λαϊκές ανάγκες

Το απόγευμα της Παρασκευής, το ΠΑΜΕ είχε προγραμματίσει κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο κ. α.) ενάντια στην υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων δήμων, Οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων. Το μήνυμα του Πανεργατικού Μετώπου, από την Ομόνοια, στις 7 η ώρα, ήταν ότι τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά είναι για τις λαϊκές ανάγκες, με ηχηρό το αίτημα και η Πραξη Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργηθεί και όσα χρήματα φορέων έχουν ήδη δεσμευθεί να επιστραφούν, όπως και τα ποσά που κουρεύτηκαν με το PSI.