Τη βεβαιότητα του ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ στενά και να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να βρει νέες δουλειές» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κατάινεν ανέφερε στη δήλωσή του ότι έμαθε πολλά από την επίσκεψη του στην Αθήνα και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από αυτή. Είπε ότι είχαν πολύ καλή συζήτηση κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως και σε όλες τις συναντήσεις που είχε αυτές τις δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, υπάρχουν τρία στοιχεία που θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα είπε ότι από τη στιγμή που θα θεσπιστεί μια επενδυτική τράπεζα (new risk fund) θα μπορεί να δανείζει χρήματα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δεύτερο μήνυμα που απηύθυνε στον ιδιωτικό τομέα είναι πως μπορούν να επικοινωνούν ανεξάρτητα, ιδιωτικά και ευθέως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να εγκαθιδρύουν σχέσεις συνεργασίας χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου τομέα.

Τρίτον, δήλωσε πως είπε στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι θα ήταν λογικό να χρησιμοποιηθούν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, π.χ αναφορικά με επενδύσεις που αφορούν στην ενέργεια ή σε επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κατάινεν συνόδευε ο ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.