Θα πήγαινε κανείς να ζήσει στην Ελβετία σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή, με το ελβετικό φράγκο να ακριβαίνει βδομάδα με τη βδομάδα, με την οικονομία να βυθίζεται η χώρα αργά αλλά σταθερά στο τέλμα του αποπληθωρισμού και με τις τράπεζες να έχουν μπει στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ και της Ευρώπης (πλην Ελλάδος) και να κινδυνεύουν να χάσουν το περίφημο «απόρρητό» τους; Και όμως, πρόκειται για τον επίγειο παράδεισο! Η διεθνής έρευνα «Happiness Report» (στην ομάδα ειδικών που τη διενήργησαν συμμετέχει και ο διάσημος οικονομολόγος Τζέφρι Σακς) κατατάσσει την Ελβετία στην κορυφή των χωρών που αξίζει κανείς να ζει.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής και καλής υγείας, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία σε κάθε είδους επιλογή που κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του, η εμπιστοσύνη και η σιγουριά για το αύριο, η απουσία διαφθοράς είτε αυτή εκδηλώνεται στην πολιτική είτε στην κοινωνική ή επιχειρηματική ζωή και η γενναιοδωρία (η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες) αποτελούν τα κριτήρια για την κατάταξη των κρατών με γνώμονα την ευτυχία –ή μάλλον τις δυνατότητες προσωπικής ευτυχίας –των πολιτών τους.
Η έρευνα, βέβαια, καλύπτει τη διετία 2012-2014 και ως εκ τούτου δεν μετρά τις επιπτώσεις από την «απελευθέρωση» του ελβετικού φράγκου. Οι σκανδιναβικές χώρες πάντως (ναι, αυτές με τις πολλές κρατικές επιχειρήσεις και την υψηλή φορολόγηση!) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας. Η Ισλανδία, ας πούμε, με τον κατεστραμμένο προ πενταετίας (εξαιτίας του σκάσιμου της φούσκας των ακινήτων στη Βρετανία) τραπεζικό τομέα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας. Ακολουθούν η Δανία, η Νορβηγία και το Top 5 συμπληρώνει ο Καναδάς.
Πολύ χαμηλότερα βρίσκονται οι ΗΠΑ (στη 15η θέση) και η Βρετανία (στην 21η), οι οποίες, όπως όλοι οι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν, ξεπέρασαν γρηγορότερα την παγκόσμια οικονομική ύφεση και έχουν αποκαταστήσει συγκριτικά ισχυρότερους ρυθμούς ανάκαμψης.
Η υποδειγματική (τουλάχιστον για τους εταίρους της στην ΕΕ) Γερμανία βρίσκεται στην 26η θέση, ενώ η χρήζουσα (κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) την εποπτεία μιας τρόικας, Γαλλία, βρίσκεται στην 29η θέση. Χαμηλότερα από το Ισραήλ (11η θέση παρά τις επιθέσεις αυτοκτονίας), την Κόστα Ρίκα (12η θέση) και το Μεξικό (14η θέση), αλλά διόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι η έρευνα καλύπτει 158 χώρες!
Θλιβερή ελληνική «πρωτιά»
Η έρευνα αντανακλά, ασφαλώς, και καταγράφει την φθίνουσα και επιδεινούμενη πορεία της ζωής των κατοίκων της υπερχρεωμένης – και δη της «μνημονιακής» –Νότιας Ευρώπης. Έτσι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία βρίσκονται στις θέσεις 36, 50 και 88 αντίστοιχα.
Η Κύπρος βρίσκεται στην 67η θέση, η Τουρκία 76η θέση, η Αλβανία στην 95η και η Ελλάδα στην… 102η! Η χώρα μας μάλιστα έχει και την θλιβερή πρωτιά να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες (1,5 βαθμό) και από τις 158 χώρες της λίστας! Η Ιταλία χάνει 0,764 βαθμούς και η Ισπανία χάνει 0,743.