Την έντονη αγανάκτησή της απέναντι στη Βιέννη εξέφρασε η Άγκυρα μετά το ψήφισμα του αυστριακού Κοινοβουλίου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Ο τούρκος πρέσβης ανακλήθηκε, και το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε για «προκατάληψη» και προειδοποίησε πως οι διμερείς σχέσεις θα υποστούν «μόνιμη ζημιά».

Εν όψει της 100ής επετείου, έχουν πληθύνει οι αναφορές κυρίως από την Ευρώπη που καλούν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας, προκαλώντας ενόχληση στην τουρκική κυβέρνηση.

Μετά τα ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την κίνηση της Γερμανίας και τη συμβολικού βάρους αναφορά του Πάπα, η Βιέννη έγινε η τελευταία πρωτεύουσα που εξόργισε την Τουρκία αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία.

Ανακαλώντας τον πρέσβη της στην Αυστρία Χασάν Γκογούς, η Άγκυρα ανέφερε ότι η Βιέννη «δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει τον τουρκικό λαό». «Στο σημερινό κόσμο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μάθημα στους άλλους» ανέφερε το τουργικό ΥΠΕΞ.

«Η αυστριακή Βουλή κινήθηκε σε αντίθεση με το νόμο και τα ιστορικά γεγονότα» υποστήριξε το υπουργείο, επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική θέση, λέγοντας ότι «είναι σαφές πως το αυστριακό ψήφισμα θα επιφέρει μόνιμη ζημιά στις διμερείς σχέσεις».