Αντιαεροπορικά συστήματα και βαρύ οπλισμό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ πως έχει παραδώσει η Ρωσία στους φιλορώσους της ανατολικής Ουκρανίας, κατηγορώντας επίσης τη Μόσχα ότι έχει ενισχύσει και την στρατιωτική της παρουσία πάνω στη μεθόριο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις εκπαιδεύουν πλέον τους ενόπλους και για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, διά της εκπροσώπου του Μαρί Χαρφ, πως ο ρωσικός στρατός «έχει αναπτύξει περισσότερα μέσα αεράμυνας στα ανατολικά της Ουκρανίας και έχει μεταφέρει ορισμένα πιο κοντά στις γραμμές του μετώπου».

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον μιλά για πιο εξεζητημένη εκπαίδευση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, η οποία πλέον «περιλαμβάνει και χειρισμό ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών». Η παρουσία αυτών των drone είναι «σαφέστατο σημάδι ρωσικής παρουσίας» υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

«Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός ρωσικών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας στην ανατολική Ουκρανία από τον Αύγουστο» του 2014, επισήμανε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η εκπρόσωπός του Μαρί Χαρφ.

Η Ρωσία παράλληλα αυξάνει τις δυνάμεις τις οποίες παρατάσσει κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, ο αριθμός των οποίων είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2014, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.