• Αναζήτηση

WWF: Στα 24 τρισ. δολάρια ο πλούτος των θαλασσών

Αν οι θάλασσές μας «μεταφράζονταν» σε… χρήμα, τότε θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, με εθνικό ακαθάριστο προϊόν που ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια ετησίως και συνολική αξία που αγγίζει τα 24 τρισ. δολάρια.

Αν οι θάλασσές μας «μεταφράζονταν» σε… χρήμα, τότε θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, με εθνικό ακαθάριστο προϊόν που ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια ετησίως και συνολική αξία που αγγίζει τα 24 τρισ. δολάρια. Αυτό καταδεικνύει η έκθεση «Δίνοντας ζωή στην οικονομία των θαλασσών», την οποία δημοσιεύει σήμερα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
Το WWF, μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση που επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Global Change Institute του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και την «The Boston Consulting Group» (BCG), αναδεικνύει την αξία των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρει η θάλασσα στην παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκή υποβάθμισή της, κυρίως λόγω της υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων και της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια έκθεση, η περιβαλλοντική οργάνωση προτείνει ένα πακέτο οκτώ συγκεκριμένων δράσεων για τη σωτηρία αυτού του τόσο πολύτιμου για την ανθρωπότητα φυσικού κεφαλαίου.
«Οι θάλασσές μας ανταγωνίζονται σε πλούτο τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αλλά τις αφήνουμε να «βυθίζονται» υπό το βάρος ενός αποτυχημένου οικονομικού συστήματος» δήλωσε ο διευθυντής του WWF κ. Μάρκο Λαμπερτίνι, συμπληρώνοντας: «Οφείλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον αυτού του πολύτιμου θαλάσσιου κεφαλαίου και όχι να συνεχίσουμε την απερίσκεπτη εκμετάλλευσή του».
«Έχοντας υπολογίσει τόσο την ετήσια όσο και τη συνολική αξία των θαλασσών, είναι πλέον ξεκάθαρο τι διακυβεύεται σε «καθαρά νούμερα», τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα αποτελέσει ένα κίνητρο για επιχειρήσεις και πολιτικούς, προκειμένου να λάβουν σοφότερες και πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις ως προς το μέλλον της κοινής παγκόσμιας οικονομίας των θαλασσών» δήλωσε o κ. Ντάγκλας Μπιλ, διευθύνων δύμβουλος της BCG.
Όσον αφορά τον ρόλο της Μεσογείου, όπως σημειώνει ο διευθυντής της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF κ. Τζουζέπε Ντι Κάρλο, «είναι κρίσιμος σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός της Μεσογείου αποτελεί το 1/3 της μεσογειακής θαλάσσιας οικονομίας, παράγει μια αξία 100 δισεκατομμυρίων και παρέχει 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές
Ο διεθνής στόχος για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση τουλάχιστον του 30% των ακτών και θαλασσών μέχρι το 2030 είναι, σύμφωνα με το WWF, μια προτεραιότητα ως προς την οποία η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω. Σήμερα μόλις το 1,48% των θαλασσών μας καλύπτεται από θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το WWF Ελλάς, μαζί με μια σειρά από εταίρους και σε συνεργασία με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, φιλοδοξεί στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, μέσα από το πρόγραμμα «Κυκλάδες Life».
Υπεύθυνη αλιεία
Η δεύτερη δράση που προτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά την ανάπτυξη πρωτοπόρων μοντέλων συνεργασίας που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τοπικών κοινοτήτων, οικοσυστημάτων και επιχειρήσεων. Αυτός ακριβώς είναι και ο πυρήνας της δράσης του WWF Ελλάς σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών που υλοποιείται από το 2013 στην Καβάλα και έχει στόχο τη βελτίωση βιωσιμότητας του τοπικού στόλου γρι-γρι που αλιεύει γαύρο και σαρδέλα. Ήδη μέσα από ένα στρογγυλό τραπέζι όλων των εμπλεκομένων, έχουν γίνει βήματα προς λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εισοδήματος των αλιέων γρι-γρι της Καβάλας, την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
«Πέρα από την προφανή και σημαντική αυταξία της, η θάλασσα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μας δίνει τροφή, εργασία, ευημερία και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα» δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας. Και πρόσθεσε: «Η αποτίμηση των θαλασσών σε «καθαρά οικονομικά μεγέθη» είναι μία ακόμη υπενθύμιση γι’ αυτό που ήδη θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι: μια υγιής θάλασσα είναι πηγή ζωής και ανάπτυξης για κάθε κοινωνία».
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk