Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμου Κορυδαλλού στην θέση που διατύπωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς ότι έχουν βρεθεί εναλλακτικές σχολικές αίθουσες για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου της πόλης εάν συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο κ. Μπαλτάς είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής με «Το Ποτάμι» κ. Νίκος Ορφανός.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κορυδαλλού σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας διώχνει τους μαθητές υποψήφιους των πανελληνίων εκτός Κορυδαλλού, εξαιτίας της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής» στις φυλακές.
Όπως αναφέρεται «ο Δήμος Κορυδαλλού και ομόφωνα η Συντονιστική Επιτροπή για τη μη διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α στον Κορυδαλλό (όλες οι δημοτικές παρατάξεις, Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄θμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού- Αγ. Βαρβάρας, Ένωση Συλλόγων Γονέων, Αθλητικά Σωματεία) καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας να μεταφέρει τα Εξεταστικά Κέντρα των Πανελληνίων Εξετάσεων για τους μαθητές του Κορυδαλλού εκτός της πόλης, σε γειτονικούς Δήμους (Νίκαια- Κερατσίνι) εξαιτίας της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα των φυλακών, δίπλα σε 11 σχολικές μονάδες, ορισμένες εκ των οποίων λειτουργούν πάγια ως εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις».

Τονίζεται ακόμη ότι: «Οι δεκάδες εκατοντάδες μαθητές του Κορυδαλλού και οι οικογένειές τους, στην πιο κρίσιμη στιγμή της σχολικής τους ζωής, αντιμετωπίζονται από το αρμόδιο υπουργείο με αναλγησία και περιφρόνηση, χωρίς στοιχειώδη παιδαγωγική ευαισθησία.Αντιμετωπίζονται άνισα, ως μαθητές – υποψήφιοι β΄κατηγορίας, αφού δεν τους εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας ώστε να δώσουν εξετάσεις, όπως όλοι οι μαθητές της χώρας, στο γνώριμο σχολικό περιβάλλον σε μικρή απόσταση από το σπίτι τους».
Ο Δήμος Κορυδαλλού υπογραμμίζει ότι οι μαθητές και οι οικογένειες τους για όλο το διάστημα που θα διαρκέσουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, εξορίζονται μεθοδευμένα από τα σχολεία τους, εξαιτίας της πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης να μη βρει κατάλληλη δικαστική αίθουσα εκτός Κορυδαλλού και δεδομένου ότι η δίκη θα διαρκέσει περισσότερο από 1, 5 χρόνο, η μεταφορά των Εξεταστικών Κέντρων του Κορυδαλλού, δεν αφορά μόνο τους φετινούς υποψήφιους, αλλά οπωσδήποτε και αυτούς της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Υπενθυμίζει επιπλέον την κοινή δήλωση του κ. Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη με την οποία είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό και καταγγέλει τον κ.Κουράκη ότι «όχι μόνο συμφώνησε με το αίτημα μεταφοράς της έδρας διεξαγωγής, αλλά δήλωσε ότι θα παραστεί στη δίκη για να υποστηρίξει το αίτημα. Τελικά, στις 20 Απριλίου «έλαμψε» δια της απουσίας του!».
Επιπροσθέτως ο Δήμος Κορυδαλλού χαρακτηρίζει τη στάση του υπουργείου Παιδείας ως ανακόλουθη και ασυνεπής με τις δεσμεύσεις απέναντι στον Δήμο και στους φορείς και επισημαίνει ότι «με τον αιφνιδιαστικό του «σχεδιασμό» το Υπουργείο αποδεικνύει περίτρανα ότι οι φόβοι μας για τις συνέπειες της διεξαγωγής της δίκης και στη λειτουργία της πόλης, είναι πέρα για πέρα πραγματικοί και αφορούν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών του Κορυδαλλού, που αντιμετωπίζονται ως παρίες».
Τέλος στέλνει το μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πραγματοποίηση της δίκης στον Κορυδαλλό και στη σχεδιαζόμενη αναστάτωση δεκάδων, εκατοντάδων μαθητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι καταβάλλουν τεράστιο αγώνα, ματώνοντας οικονομικά, για να μπορέσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να πετύχουν σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας» και καλεί σε νέα κινητοποίηση στις 7 Μαΐου στις 08.00 έξω από το δημαρχείο «για να απαιτήσουμε τη μεταφορά της δίκης».