Σε Αθήνα και Ρώμη, με παράλληλα συλλαλητήρια σήμερα, Πέμπτη, το ΠΑΜΕ και η USB (Ένωση Συνδικάτων Βάσης) Ιταλίας διαδηλώνουν ενάντια «στο συνεχιζόμενο έγκλημα των μαζικών πνιγμών μεταναστών στη Μεσόγειο».

Κατά τη διάρκεια της πορείας του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε στις 7.00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, και άλλων οργανώσεων προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέλη του ΠΑΜΕ σε «καταδρομική» επιχείρηση. Ανέβηκαν με σκάλα, που ήταν στην οροφή ενός βαν που προπορευόταν των διαδηλωτών, στο μπαλκόνι των γραφείων αιφνιδιάζοντας τους άνδρες των ΜΑΤ. Από εκεί ξεκρέμασαν τη σημαία της ΕΕ και την έκαψαν.

Στο σημείο ανήρτησαν πανό στο οποίο εικονίζεται η φωτογραφία ενός κατοίκου, που συμμετείχε στην πρόσφατη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Ρόδο, να κρατάει το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού. Στο πανό ήταν γραμμένο στα αγγλικά: «Δολοφόνοι, κλέφτες, υποκριτές ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».

Διαδηλωτές πέταξαν και κόκκινη μπογιά στην είσοδο των γραφείων της ΕΕ επί της Βασ. Σοφίας.

Στο συλαλλητήριο του ΠΑΜΕ παρέστη και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε:«Η δέσμη των 10 μέτρων της ΕΕ και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει ούτε καν μέτρα άμεσης ανακούφισης των προσφύγων, των μεταναστών, αλλά αντίθετα σηματοδοτούν την ενίσχυση και παραπέρα επέκταση των μηχανισμών δίωξης και καταστολής της Σένγκεν, της Frontex, της Eurojust και βεβαίως εδραιώνουν παραπέρα τους κανονισμούς του Δουβλίνου 2, που οδηγούν ουσιαστικά χώρες, όπως η Ελλάδα, σε αποθήκες ψυχών.

Όλοι εκείνοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις επεμβάσεις, τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα αυτής της πολιτικής τους.

Δεν χρειάζεται άλλο χάσιμο χρόνου, σήμερα είναι ώρα να κινητοποιηθεί ο λαός. Το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Στη Ρώμη, η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά από το Κοινοβούλιο.