Το δικό της δίκτυο Wi-Fi ανακοίνωσε η Google. To Project Fi, όπως ονομάζεται, θα αποτελεί το ασύρματο δίκτυο του αμερικανικού κολοσσού και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στις ΗΠΑ, ενώ αρχικά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο σε κατόχους του Google phone, Nexus 6, της Motorola.

Συγκεκριμένα η εταιρεία πρόκειται να συνεργαστεί με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Sprint και T-Mobile, νοικιάζοντας χωρητικότητα φωνής και δεδομένων από τα υπάρχοντα hotspots ασύρματου Ίντερνετ (Wi-Fi) των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, οι συνδρομητές θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ταχύτητες 4G, αλλάζοντας αυτόματα δίκτυο, ανάμεσα στις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες τηλεφωνίας, ανάλογα με το ποια έχει το ισχυρότερο σήμα σε κάθε περιοχή. Θα έχουν ακόμα τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Wi-Fi χωρίς την ανάγκη κάποιας ειδικής εφαρμογής.

«Κατά τη διάρκεια της μέρας, το Project Fi συνδέει τον χρήστη σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανοιχτά WiFi hotspots, τα οποία έχουν λάβει την αξιολόγηση από εμάς ως γρήγορα και αξιόπιστα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Google στο blog της. «Μετά τη σύνδεσή του, προσφέρουμε την ασφάλεια των δεδομένων του μέσω ενός συστήματος κρυπτογράφησης. Όταν δεν βρίσκεται συνδεδεμένος σε κάποιο ασύρματο δίκτυο, τον μεταφέρουμε σε ένα από τα συνεργαζόμενα δίκτυα με την υψηλότερη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχει 4G LTE σε περισσότερα σημεία». Όταν πάλι οι εναλλακτικές αυτές δεν είναι διαθέσιμες, ο χρήστης θα συνδέεται σε δίκτυα 3G και 2G. Για την σύνδεση στο δίκτυο της Google, απαιτείται η απόκτηση της κάρτας Sim της εταιρείας.

Χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση

Κατά τον αμερικανικό κολοσσό η χρέωση του χρήστη θα γίνεται με βάση την χρήση που θα κάνει κάθε φορά. Η μηνιαία συνδρομή στο Fi, θα αγγίζει τα 20 δολάρια (δηλαδή περίπου 19 ευρώ) για απεριόριστες κλήσεις και γραπτά μηνύματα. Με 10 επιπλέον δολάρια (περίπου 9 ευρώ) ο χρήστης θα προσθέτει data στο πακέτο του ενόσω βρίσκεται στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, ενώ το «ροκάνισμα» κάθε Gigabyte δεδομένων θα στοιχίζει άλλα 10 δολάρια.

«Ας πούμε ότι κάποιος που έχει αγοράσει το πακέτο των 3GB για 30 δολάρια (περίπου 28 ευρώ) αλλά χρησιμοποιήσει τελικά μέσα στον μήνα μόνο 1,4GB. Θα λάβει επιστροφή 16 δολαρίων (σχεδόν 15 ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι πληρώνει ό,τι καταναλώσει» διευκρινίζει η εταιρεία.

H Google εξηγεί ότι η κεραία του smartphone Nexus 6, είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να επικοινωνεί με μια ευρεία γκάμα δικτύων 4G τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό, ούτως ώστε σε ρόλο «ζογκλέρ» να είναι σε θέση να αλλάζει δίκτυα.

Ωστόσο, καθώς η συχνή αλλαγή μεταξύ δικτύων «ξεζουμίζει» την μπαταρία της συσκευής, η εταιρεία αναφέρει ότι η μεταφορά των χρηστών από την μία εταιρεία στην άλλη, «θα πραγματοποιείται μόνο όταν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο».

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια σχετικά «ασφαλή» κίνηση από πλευράς της Google προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνατότητές της στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η συνεργασία της με ήδη υπάρχουσες εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν απαιτεί από πλευράς της μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ακριβώς εξαιτίας του οικονομικού χαρακτήρα του Project Fi, που βασίζεται στη λογική του «ό,τι καταναλώσεις πληρώνεις», η Google θα μπορούσε να προσεγγίσει μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού η οποία διαθέτει ένα πακέτο με σταθερή χρέωση, είτε π.χ. εκμεταλλευθεί μόνο ένα μέρος των παροχών του, είτε τις εξαντλήσει εντός του μήνα. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, το ασύρματο δίκτυο του αμερικανικού κολοσσού θα πρέπει να «αγκαλιάσει» περισσότερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.