Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

Με αίτημα για ριζικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία συνέρχεται υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ναυτικών τραγωδιών με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός θα προτείνει στην Σύνοδο τη διεύρυνση των νόμιμων οδών πρόσβασης στην Ευρώπη και της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.

Με αίτημα για ριζικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία συνέρχεται υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ναυτικών τραγωδιών με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός θα προτείνει στην Σύνοδο τη διεύρυνση των νόμιμων οδών πρόσβασης στην Ευρώπη και της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.

Με αφορμή την ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ο κ. Τσίπρας είχε απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το οποίο προτείνει να περιλαμβάνει:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Στις 20 Απριλίου, οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Νίκος Χουντής, κατέθεσαν στην έκτακτη κοινή Σύνοδο για το Μεταναστευτικό στο Λουξεμβούργο, συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επισήμαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, καθώς και την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

  Δραματική έκκληση στην ΕΕ να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα από την σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιώματων και όχι της φύλαξης των συνόρων απευθύνει ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς, με άρθρο του στην ιστοσελίδα opendemocracy.net.

  «Η Ευρώπη πρέπει να μετακινηθεί γρήγορα από αναποτελεσματικά σχέδια έκτακτου χαρακτήρα σε μακροπρόθεσμες πολιτικές που τηρούν τις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς τους μετανάστες και όσους ζητούν άσυλο και σώζουν ανθρώπινες ζωές» σημειώνει.

  «Το μόνο που καταφέρνει η αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων είναι να κάνει πιο ευάλωτους τους μετανάστες και πλουσιότερους τους διακινητές» προσθέτει και ζητά να θεσπιστούν νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές για τους μετανάστες.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk