Νέα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον τρόπο με τον οποίο επιτελεί τα καθήκοντά του στην Κομισιόν.

Δύο ημέρες αφότου ο Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι η υγεία του είναι «εξαιρετικά κακή», οι βρετανικοί Times αποκαλύπτουν ότι, προκειμένου να δουλεύει κοντά στο σπίτι του, δόθηκε εντολή να ανακαινιστούν γραφεία στο Λουξεμβούργο (την πατρίδα του προέδρου της Κομισιόν). Μάλιστα, οι εργασίες ανακαίνισης κόστισαν 310.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αμείβεται με 293.000 ευρώ τον χρόνο, εργάζεται μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Τις υπόλοιπες ημέρες εργάζεται στην πατρίδα του, στο Λουξεμβούργο.

Πηγή από τις Βρυξέλλες δήλωσε στους Times με νόημα ότι «ο ρόλος του Προέδρου της Κομισιόν δεν είναι μια θέση μερικής απασχόλησης. Πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να έχει τον πλήρη έλεγχο».

«Εγείρονται ανησυχίες. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι εργάζεται σκληρά. Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με το αν έχει τη δύναμη να αντεπεξέλθει σε έναν τόσο απαιτητικό ρόλο», πρόσθεσε η πηγή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Politico Europe, ο 60χρονος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι έχει πέτρες στα νεφρά. «Η υγεία μου είναι εξαιρετικά κακή αυτή τη στιγμή» είπε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ οδυνηρό (το πρόβλημα που έχω). Δεν είμαι σε φόρμα. Παίρνω ισχυρά φάρμακα. Είμαι υπό την επήρεια φαρμάκων».

Η εξομολόγηση Γιούνκερ αναβιώνει τις ανησυχίες σχετικά με την υγεία του, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, θυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι μανιώδης καπνιστής και έχει κατηγορηθεί για μακροχρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ.

Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν φόβους – κατά τους Times – ότι ο Γιούνκερ δεν θα είναι σε θέση να επιτελέσει τα καθήκοντά του.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διέψευσε τις αναφορές σχετικά με την απόδοση του κ. Γιούνκερ στην εργασία του. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Times, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες ημέρες την εβδομάδα εργάζεται στις Βρυξέλλες.

«Δουλεύει πέντε ημέρες την εβδομάδα. Εχει δει 64 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εδώ στο κτίριο Berlaymont. Εχει κάνει όλα όσα αναμένουμε από έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται «σε εξαιρετική κατάσταση» παρά τις «πέτρες στα νεφρά που του προκαλούσαν αρκετό πόνο».

Ο Γιούνκερ είχε αναγκαστεί να ακυρώσει μια επίσκεψη στην Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία.