Περίπου 400 ειδικοί από 16 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχουν σε μεγάλη άσκηση κυβερνοάμυνας που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Εσθονία.

Στην άσκηση Locked Shields 2015 θα προσομοιωθούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τόσο των Windows 8 όσο και των επερχόμενων Windows 10, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Η άσκηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τις δυνάμεις του NATO να πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ρωσία βρίσκεται στο στόχαστρο των ραντάρ του NATO, και η άσκηση είναι πιθανό να περιλαμβάνει προσομοιώσεις επιθέσεων παρόμοιων με αυτών που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση και ομάδες που έχουν τη στήριξη κυβερνήσεων» σχολίασε ο Ρομπ Πρίτσαρντ, ειδικός του Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος του NATO δήλωσε πάντως ότι η άσκηση «βασίζεται σε ένα εντελώς φανταστικό σενάριο» που περιλαμβάνει επιθέσεις από ένα φανταστικό κράτος.

Οι δικτυακοί τόπο της κυβέρνησης της Εσθονίας, καθώς και αρκετών ΜΜΕ και επιχειρήσεων τη χώρας, παρέλυσαν το 2007 σε μια κυβερνοεπίθεση που η ίδια η Εσθονία απέδωσε στη Ρωσία. Η Μόσχα είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξή της.

Σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι ηγέτες έδωσαν εντολή για αναβάθμιση των συστημάτων κυβερνοάμυνας. Είχαν μάλιστα προειδοποιήσει πως κάθε κυβερνοεπίθεση εναντίον χώρας-μέλους του NATO θα αντιμετωπιζόταν με τις ίδιες συλλογική δράσεις με τις οποίες αντιμετωπίζονται και οι φυσικές επιθέσεις.