• Αναζήτηση

Η Rosetta είδε τον «λόξυγγα» του κομήτη

Καθώς ο κομήτης 67P πλησιάζει προς τον Ηλιο φαίνεται ότι προκαλούνται διάφορα φαινόμενα σε αυτόν. Ενα από αυτά κατέγραψε το σκάφος Rosetta που εδώ και μήνες έχει τεθεί σε τροχιά γύρω του και τον παρατηρεί. Από το εσωτερικό του κομήτη εκτοξεύτηκαν ποσότητες ύλης, γεγονός που το Rosetta κατάφερε να καταγράψει με την κάμερα Osiris.

Καθώς ο κομήτης 67P πλησιάζει προς τον Ηλιο φαίνεται ότι προκαλούνται διάφορα φαινόμενα σε αυτόν. Ενα από αυτά κατέγραψε το σκάφος Rosetta που εδώ και μήνες έχει τεθεί σε τροχιά γύρω του και τον παρατηρεί. Από το εσωτερικό του κομήτη εκτοξεύτηκαν ποσότητες ύλης γεγονός που το Rosetta κατάφερε να καταγράψει με την κάμερα Osiris.

Η ΕSA έδωσε στη δημοσιότητα ένα animation του φαινομένου το οποίο οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει και προσπαθούν τώρα να βρουν εξήγηση για αυτό. Μια πρώτη εικασία είναι ότι ο ο πίδακας ύλης δημιουργήθηκε από το λιώσιμο του πάγου που βρίσκεται παγιδευμένος στο εσωτερικό του κόμητη καθώς αυτός πλησιάζει τον Ηλιο. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι ο πίδακας δημιουργήθηκε στην πλευρά του κομήτη που δεν ήταν εκτεθειμένη το συγκεκριμένο χρονικό σημείο στον Ηλιο.


Ο κομήτης εκτοξεύει ύλη από τη σκοτεινή πλευρά του

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk