Καταργείται οριστικά η απόφαση που επανέθετε σε ισχύ την υγειονομική διάταξη που επέτρεπε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών ιερόδουλων γυναικών, μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Υγείας.

Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε στις 17 Απριλίου και η ισχύς της απόφασης αρχίζει 15 ημέρες από την δημοσίευση της. Στις 2 Απριλίου είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία «καταργείται η υπ’ αριθμόν 62752/4-7-2013 (ΦΕK 1085/Β΄4-7-2013) απόφαση, η οποία επανέφερε σε ισχύ την Υγειονομική Διάταξη ΓΥ/39Α ‘Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων (ΦΕΚ 1002/Β/2012)’».

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της εν λόγω υγειονομικής διάταξης πριν από τρία χρόνια είχε γίνει αφορμή για να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία ιερόδουλων οροθετικών γυναικών με το σκεπτικό της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ωστόσο, αυτό είχε οδηγήσει σε διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που έκαναν λόγο για καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και του ιατρικού απορρήτου ασθενούς.

Η επίμαχη διάταξη είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μάιο του 2013 καταργήθηκε από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2013, ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης της υγειονομικής διάταξης.