Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για την κρίση στο μεταναστευτικό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη και τον κίνδυνο που αυτοί αντιμετωπίζουν στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του Τουσκ έρχεται την ώρα που στη Μεσόγειο λαμβάνουν χώρα καθημερινά τραγωδίες με σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των 28 χωρών της ΕΕ.

Την ώρα που οι φωνές για την άπραγη στάση της ΕΕ αυξάνονται, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ συνεδριάζουν, διχασμένοι ως προς τον τρόπο αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση.

Από την πλευρά της, στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των διακινητών ζητά η Ιταλία αποκλείοντας ωστόσο χερσαία επέμβαση στη Λιβύη.

Ο εφιάλτης στη Μεσόγειο μοιάζει να μην έχει τέλος. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες μετά την πρωτοφανή τραγωδία στο Κανάλι της Σικελίας με εκατοντάδες νεκρούς, άλλα δύο πλοιάρια κινδυνεύουν με τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να έχουν σπεύσει να βοηθήσουν.

Τραγωδία και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς μετανάστες μετά από ναυάγιο ανοιχτά της Ρόδου.

Αβραμόπουλος: Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη

«Είναι ανθρώπινο καθήκον και ηθική υποχρέωση να θέσουμε τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την είσοδό του στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συζητήσει συγκεκριμένες δράσεις με τους υπουργούς και «πιστεύω ότι θα έχω την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών».

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΟΗΕ: Η ΕΕ να είναι «λιγότερο σκληρή»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ρα’άντ Αλ Χουσεΐν, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο «εκλεπτυσμένη, θαρραλέα και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» στους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα.

«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη της σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και κινδυνεύει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση ως «κοντόφθαλμες, βραχυπρόθεσμες πολιτικές αντιδράσεις που υποθάλπουν τα ξενοφοβικά λαϊκιστικά κινήματα που έχουν δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε αυτό το ζήτημα».

«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για συντονισμό δράσης

Αποδεκτές από τους υπουργούς όλων των κρατών-μελών της ΕΕ έγιναν οι προτάσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών / προσφύγων στη Μεσόγειο.

Τα ζητήματα που προκύπτουν με επίκεντρο την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης κοινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο. Οι προτάσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου θα εξειδικευθούν περισσότερο και θα λάβουν πιο συγκεκριμένη μορφή.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία συμμετείχε με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χουντή, τόνισε την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες πιέσεις. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Πάντως, την ίδια ώρα που ζητείται συντονισμένη δράση από την ΕΕ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όπως σημείωσαν από το επιτελείο της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι προσπάθειες της Ελλάδας για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου.

Το Μεταναστευτικό την Τρίτη στο συμβούλιο υπουργών Υγείας

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα θα συζητηθούν αύριο, Τρίτη, εκτάκτως στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται στη Ρίγα της Λετονίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από παρέμβαση του έλληνα υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και με τη σύμφωνη γνώμη των ομολόγων του από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο.