Δικαστική προσφυγή κατά της γιγαντιαίας ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom πρόκειται να καταθέσει την εβδομάδα αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεβάζοντας κι άλλο την ένταση των Βρυξελλών με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι αρμόδιες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπηρεσίες των Βρυξελλών θα κατηγορούν την Gazprom ότι χρεώνει με απαράδεκτα υψηλές ταρίφες τους πελάτες της στην Ανατολική Ευρώπη.
Η ρωσική κρατική εταιρεία, που εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας Ευρώπης παρά τις εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης (άρα και Βρυξελλών) εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, θα λάβει τις επόμενες ημέρες πλήρες… κατηγορητήριο υπογεγραμμένο από τη δανέζα επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
«Η προσφυγή θα λάβει χώρα μία διετία αφ’ ότου οι Βρυξέλλες εγκαινίασαν ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην Gazprom», γράφει το Reuters.

Σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στις σχέσεις ΕΕ-Gazprom διαδραματίζει και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream AG, που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία και από εκεί σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Η Gazprom είναι μεγαλομέτοχος στον αγωγό Nord Stream αποτελεί γερμανορωσική κοινοπραξία.
Η Gazprom, η οποία έχει ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, καλύπτει περίπου το 30% των συνολικών αναγκών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για φυσικό αέριο.