Το ταξίδι του Νέμο του ψαριού-κλόουν θα έμοιαζε με απλή βόλτα σε σχέση με αυτήν την υπερωκεάνια περιπέτεια: ψάρια των ιαπωνικών νερών βρέθηκαν στα συντρίμμια μιας βάρκας που πιθανότατα παρασύρθηκε από το τσουνάμι του 2011 και βρέθηκε στις ακτές του Όρεγκον στις δυτικές ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη

Τα ασιατικά ψάρια βρέθηκαν από ερασιτέχνη ψαρά σε ένα μεγάλο κομμάτι αλιευτικού σκάφους των 15 μέτρων που εντοπίστηκε τρία μίλια από τις ακτές. Ήταν 21 μαγιάτικα της Αυστραλίας (Seriola lalandi aureovitta) και ένας ασιατικός οπλέγναθος (Oplegnathus fasciatus), όπως διαπίστωσε η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής του Όρεγκον.

Δεδομένου ότι τα τοπικά οικοσυστήματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα ξένα είδη και τα παράσιτα που ενδεχομένως αυτά μεταφέρουν, τα ψάρια τέθηκαν σε καραντίνα στο Ενυδρείο του Όρεγκον και εκτίθενται στους επισκέπτες. «Πιθανότατα δεν είναι επικίνδυνα [για τα οικοσυστήματα του Όρεγκον]. Είναι ψάρια των θερμών νερών, οπότε δεν μπορούν να αναπαραχθούν στα ψυχρά νερά του Βόρειου Ατλαντικού» διαβεβαίωσε ο Τζον Τσάπμαν, ειδικός στα εισβάλλοντα είδη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Επισήμανε μάλιστα ότι στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία το 2011 έχουν βρεθεί στα νερά του Όρεγκον περίπου 300 θαλάσσια είδη που έφτασαν μέσα ή πάνω σε επιπλέοντα συντρίμμια. Μόλις τον περασμένο μήνα, ένας ασιατικός οπλέγναθος βρέθηκε σε παγίδα για καβούρια έξω από το Όρεγκον. Και το 2013, οι βιολόγοι βρήκαν πέντε ψάρια του ίδιου είδους σε ένα ιαπωνικό σκάφος των 20 μέτρων που έφτασε στη νοτιοδυτική Ουάσινγκτον. Ένα από τα ψάρια αυτά έγινε δεκτό από το Ενυδρείο του Σιάτλ, τα υπόλοιπα όμως υποβλήθηκαν σε ευθανασία για τον φόβο διασποράς παρασίτων και ασθενειών.